Wykonanie
Smaczne i proste danie, idealne na kolację lub piątkowy obiad. Drożdżówki dobrze komponują się z
sosem czosnkowym lub pikantnym czerwonym barszczykiem.SkładnikiZaczyn1/3 kostki
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mleka (ciepłego)Ciasto1/2kg
mąki pszennejszczypta
soli1/3 szklanki
oleju2/3 szklanki
mlekazioła prowansalskieFarsz250g
mrożonego szpinaku1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
sera wędzonego (startego)
sólpieprzgałka muszkatołowaSposób przygotowaniaKrok 1Podsmażyć
cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, oraz
czosnek. Na patelnię wrzucić
szpinak i go odparować. Przyprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Wymieszać z
serem wędzonym.Odstawić do przestygnięcia.Krok 2Z
drożdży,
cukru,
mąki i
mleka przygotować zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 0,5 godziny.Krok 3W dużej misce wmieszać łyżką
mąkę,
sól i
zioła prowansalskie. Wlać
mleko i
olej. Dodać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto.Krok 4Ciasto rozwałkować na placki, a następnie wycinać kwadraty wielkości 10x10 cm. Nakładać po o łyżce farszu. Zaginać rogi ciasta tak jak u mnie lub zlepiać rogi tworząc "kopertę", wtedy z pewnością farsz nie wypłynie w trakcie pieczenia.Krok 5Piec do zarumienienia w 190 st. C przez około 25 minut.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (5 votes cast)
Szpinak w
drożdżowym cieście, 10.0 out of 10 based on 5 ratingsPodobne wpisyGąsienniczki, czyli bułeczki z
parówkamiPasztet z
cukiniiJem zdrowo:
Jajka sadzone z
jarmużem i
pomidorkamiJem zdrowo:
Mozzarella na warzywachJem zdrowo:
sałatka na ciepło z
jarmużu