ßßß
Smaczne i proste danie, idealne na kolację lub piątkowy obiad. Drożdżówki dobrze komponują się z sosem czosnkowym lub pikantnym czerwonym barszczykiem.SkładnikiZaczyn1/3 kostki drożdży1 łyżeczka cukru2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mleka (ciepłego)Ciasto1/2kg mąki pszennejszczypta soli1/3 szklanki oleju2/3 szklanki mlekazioła prowansalskieFarsz250g mrożonego szpinaku1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki sera wędzonego (startego)sólpieprzgałka muszkatołowaSposób przygotowaniaKrok 1Podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, oraz czosnek. Na patelnię wrzucić szpinak i go odparować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać z serem wędzonym.Odstawić do przestygnięcia.Krok 2Z drożdży, cukru, mąki i mleka przygotować zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 0,5 godziny.Krok 3W dużej misce wmieszać łyżką mąkę, sól i zioła prowansalskie. Wlać mleko i olej. Dodać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto.Krok 4Ciasto rozwałkować na placki, a następnie wycinać kwadraty wielkości 10x10 cm. Nakładać po o łyżce farszu. Zaginać rogi ciasta tak jak u mnie lub zlepiać rogi tworząc "kopertę", wtedy z pewnością farsz nie wypłynie w trakcie pieczenia.Krok 5Piec do zarumienienia w 190 st. C przez około 25 minut.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (5 votes cast)Szpinak w drożdżowym cieście, 10.0 out of 10 based on 5 ratingsPodobne wpisyGąsienniczki, czyli bułeczki z parówkamiPasztet z cukiniiJem zdrowo: Jajka sadzone z jarmużem i pomidorkamiJem zdrowo: Mozzarella na warzywachJem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu