Ciasto o ciekawym smaku, które umili niejeden wieczór. Doskonale smakuje na ciepło, ze szklanką mleka. Kwaskowy smak śliwek wspaniale łączy się z orzechami włoskimi i aromatem cynamonu. Polecam! Przepis na imprezową, dużą porcję.Składniki1kg dużych śliwek1 paczka 100g orzechów włoskich2 łyżeczki cynamonu1 opakowanie cukru waniliowego1,5 margaryny2 szkl mąki4 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl cukru6 jajek6 łyżek mlekaSposób przygotowaniaKrok 1Margarynę utrzeć z cukrami. Dodać jajka i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Na tym etapie dodać tylko 1 łyżeczkę cynamonu do masy. Posiekać orzechy i wsypać do masy. Rozmieszać.Krok 2Ciasto przełożyć na blachę. Powtykać przepołowione śliwki (bez pestek) skórką do dołu. Posypać po wierzchu odrobiną cukru i łyżeczką cynamonu. Piec około godziny. Po upieczeniu warto posypać cukrem pudrem. Pyszne na gorąco z mlekiem!VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)Cynamonowe ciasto ze śliwką, 10.0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisyMiodowiec z orzechami i kremem budyniowym p. Hani Rostkowskiej – danie konkursoweToffifeeCiasto marchewkoweBabka dyniowo-pomarańczowa