ßßß Cookit - przepis na Duńskie ciasto „Drømmekage”

Duńskie ciasto „Drømmekage”

nazwa

Wykonanie

< Jogurtowe ciasto- szybkie bez miksera
Syrop dyniowo-korzenny do kawy >
Duńskie ciasto „Drømmekage”
( w tłumaczeniu na j.polski nazwa brzmi „ciasto marzeń”)
Ciasto jedno z bardziej popularnych i lubianych w Danii. Ciasto jest bardzo słodkie, takie są właśnie ciasta w Danii, dlatego przepis jest zredukowany jeśli chodzi o ilość cukru jaki dodałam) Jest to dość kaloryczne ciasto dlatego polecam zrobić od czasu do czasu ponieważ smakuje bardzo fajnie.
Skorupka ciasta zrobiona jest z specjalnego sosu na bazie masła,brązowego cukru,orzechów,drobnych płatków owsianych oraz wiórków kokosowych.
Spód ciasta jest delikatny na bazie jajek.
Składniki na ciasto:
180 g cukru
4 całe jajka
50 gr margaryny lub masła
200 ml mleka
300 gr mąki
1 zapach waniliowy
lub prawdziwa wanilia
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na sos kokosowy:
150 gr margaryny lub masła
250 gr cukru mocno brązowego
(w Dani jest taki specjalny cukier, jest on wilgotny i ciemny)
50 ml mleka
ok 100 gr wiórek kokosowych
100 gr poszatkowanych orzechów laskowych
2 garści drobnych płatków owsianych
(opcjonalnie, można dać więcej wiórek i orzechów)
Podane proporcje są na małą niską blaszkę o wymiarach ok 30×25 cm
Wykonanie:
180 gr cukru ubijamy dobrze mikserem razem z 4 całymi jajkami, na gęstą białą masę.
50 gr margaryny podgrzewamy aż się roztopi i mieszamy z 200 ml mleka.
300 gr mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy do ubitych jajek mąkę na zmianę z roztopioną margaryną z mlekiem.
Margaryna z mlekiem nie musi być ostygnięta, może być ciepła.
Nie mieszamy ciasta za długo aby nie straciło na swojej puszystości.
Dodajemy też zapach waniliowy.
Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem brytfanki,pieczemy krótko ok 25 min w temp 200 st.
Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.
Sos kokosowy:
Wszystkie składniki na sos wkładamy do rondelka i na małym ogniu mieszamy aż do rozpuszczenia masła, mieszamy aby zrobił się gęsty sos. To bardziej jest gęsta masa. Ale ma być na tyle rzadka aby można było ją swobodnie wyłożyć na ciasto i rozsmarować tworząc równą warstwę.
Wkładamy jeszcze do nagrzanego piekarnika na 5 min w temp 225 st. aby zrobiła nam się skorupka na wierzchu a w środku ma pozostać wilgotne.
Jeśli masa jest za bardzo gęsta to dodajemy więcej mleka.
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Jogurtowe ciasto- szybkie bez miksera
Syrop dyniowo-korzenny do kawy >
Źródło:http://panikucharka.pl/slodkosci-2/dunskie-ciasto-drommekage