Wykonanie
<
Jogurtowe ciasto- szybkie bez miksera
Syrop dyniowo-korzenny do
kawy >Duńskie ciasto „Drømmekage”

( w tłumaczeniu na j.polski nazwa brzmi „ciasto marzeń”)Ciasto jedno z bardziej popularnych i lubianych w Danii. Ciasto jest bardzo słodkie, takie są właśnie ciasta w Danii, dlatego przepis jest zredukowany jeśli chodzi o ilość
cukru jaki dodałam) Jest to dość kaloryczne ciasto dlatego polecam zrobić od czasu do czasu ponieważ smakuje bardzo fajnie.Skorupka ciasta zrobiona jest z specjalnego sosu na bazie
masła,
brązowego cukru,
orzechów,drobnych
płatków owsianych oraz
wiórków kokosowych.Spód ciasta jest delikatny na bazie
jajek.Składniki na ciasto:180 g
cukru4 całe
jajka50 gr
margaryny lub
masła200 ml
mleka300 gr
mąki1
zapach waniliowylub prawdziwa
wanilia3 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na sos
kokosowy:150 gr
margaryny lub
masła250 gr
cukru mocno brązowego(w Dani jest taki specjalny
cukier, jest on wilgotny i ciemny)50 ml
mlekaok 100 gr wiórek
kokosowych100 gr poszatkowanych
orzechów laskowych2 garści drobnych
płatków owsianych(opcjonalnie, można dać więcej wiórek i
orzechów)Podane proporcje są na małą niską blaszkę o wymiarach ok 30×25 cm

Wykonanie:180 gr
cukru ubijamy dobrze mikserem razem z 4 całymi
jajkami, na gęstą białą masę.50 gr
margaryny podgrzewamy aż się roztopi i mieszamy z 200 ml
mleka.300 gr
mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia.Dodajemy do ubitych
jajek mąkę na zmianę z roztopioną
margaryną z
mlekiem.
Margaryna z
mlekiem nie musi być ostygnięta, może być ciepła.Nie mieszamy ciasta za długo aby nie straciło na swojej puszystości.Dodajemy też
zapach waniliowy.Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem brytfanki,pieczemy krótko ok 25 min w temp 200 st.Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.Sos
kokosowy:Wszystkie składniki na sos wkładamy do rondelka i na małym ogniu mieszamy aż do rozpuszczenia
masła, mieszamy aby zrobił się gęsty sos. To bardziej jest gęsta masa. Ale ma być na tyle rzadka aby można było ją swobodnie wyłożyć na ciasto i rozsmarować tworząc równą warstwę.Wkładamy jeszcze do nagrzanego piekarnika na 5 min w temp 225 st. aby zrobiła nam się skorupka na wierzchu a w środku ma pozostać wilgotne.

Jeśli masa jest za bardzo gęsta to dodajemy więcej
mleka.

About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Jogurtowe ciasto- szybkie bez miksera
Syrop dyniowo-korzenny do
kawy >