Bardzo lubię, kiedy ciasto ma różne tekstury. To ma ich wiele - puszysty środek z kawałkami pekanów, ziarnisty twaróg, krucha polewa, a zwieńczeniem jest cały orzech.(forma 24x24cm)200g chudego twarogu250g cukru1 łyżeczka waniliowegosyropu do kawy2 jajka150g masła5 łyżek kakao100g mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia75g orzechów pekan1 łyżka mleka100g cukru pudruUtrzeć twaróg z 25g cukru i syropemwaniliowym. Utrzeć jajka z resztą cukru. W rondelku rozpuścić 100g masła i wymieszać z 3 łyżkami kakao na małym ogniu. Gdy masa będzie gładka wymieszać z masą jajeczną. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia, 50g posiekanych pekanów i wymieszać.Formę natłuścić i wysypać mąką. Wlać tyle ciasta, żeby tylko przykryło dno formy. Delikatnie rozprowadzić na nim masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Piec 40 minut w 180 stopniach.Rozpuścić w rondelku 50g masła z mlekiem. Dodać cukier puder, 2 łyżki kakao i wymieszać. Gdy polewa będzie gładka, rozsmarować ją na upieczonym cieście. Przybrać pozostałymi orzechami.Smacznego!