ßßß
Polecam przepis na ciasto z brzoskwiniami i jabłkami zalane budyniem..Proste w wykonaniu a bardzo smaczne ..serdecznie polecamProduktyCiasto:– 450 g mąki pszennej– 250 g masła– 1 szklanka cukru pudru– 1 jajko + 2 żółtka– 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany– 1 łyżeczka proszku do pieczeniaWypełnienie:-1/2 puszki brzoskwiń– 1 kg jabłek– 2 słodzone budynie waniliowe– 750 ml mleka– 3 łyżki cukru + cukier waniliowyWykonanieZe wszystkich podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je (mniej-więcej 1/3 i 2/3). Mniejszy kawałek wsadzić do zamrażarki, a większym wylepić spód blachy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać lekko bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z owoców i wyłożyć obrane,
Pokrojone w kostkę i wymieszane z cukrem jabłka (nie ucierać ich na tarce!) oraz pokrojone.odsączone z zalewy brzoskwinie . Gotujemy budyń (2 budynie na 750 ml mleka) i zalewamy nim owoce. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch ciasta. Jeśli ciasto będzie się ciężko ucierać, można je rozdrobnić palcami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min. Ostudzony placek posypujemy cukrem pudrem.
Powiązany przepis:karkówka po cygańsku IIpiersi z kurczaka w cieście naleśnikowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy