Wykonanie
Czy czasem macie takie dni kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego? Nie chodzi mi tutaj o niezdrową kupną
słodycz przepełnioną
cukrem i ‚chemią’, ale raczej o jakieś domowe ciacho,
ciastko, dobrą
czekoladę czy inny deser. No tak, czasem zdarzają się takie dni. Jest na to sposób, nie – to nie babeczka z kubeczka, a jedno z najlepszych
czekoladowych ciast! O taaak,
czekolada – na samą myśl wzrasta nam apetyt a nogi same kierują w stronę szafki z słodkościami… Tylko jak uczynić
czekoladowe ciasto bardziej zdrowym, tak by ta każda chęć na coś słodkiego nie skończyła się, jak niestety dla wielu, wyrzutami sumienia? To bardzo proste rozwiązanie.
Awokado +
kakao = BROWNIE ! Zamiast
cukru syrop daktylowy .
Mąka.. owsiana oraz kokosowa . Na wierzch zaś wiórki
kokosa oraz chrupiące
płatki migdałów . Najprostsze, szybkie, bardzo zdrowe i przede wszystkim przepyszne.
Awokado sprawia, że nasz
kakaowy wypiek ma cudowną gliniastą strukturę niczym najlepsze klasyczne brownie


kokosowe brownie z
awokadococonut
avocado brownieSkładniki: (2-3 deserowe porcje)

1/2 dużego dojrzałego
awokadołyżka
kakao2 kopiaste łyżki
mąki kokosowej*2 łyżki
mąki owsianej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
syropu daktylowegook.1/3 szklanki
wody lub
mleka roślinnego np.
kokosowegoopcjonalnie: posiekana
gorzka czekoladawiórki kokosowe oraz
płatki migdałowe na wierzch ciasta
Awokado zmiksować na mus (lub tak jak ja rozetrzeć widelcem). Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste lecz nie zbyt zwarte. Przełożyć do foremki/naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Posypać wiórkami kokosowymi oraz
płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!*
Mąka kokosowa jest bardziej chłonna od innych, dlatego próbując ją podmienić np. na owsianą lub jeszcze inną należy dodać nie 2, ale 4 łyżki (opcjonalnie, razem z łyżką wiórek
kokosowych). Można też dodać zmielone
siemię lniane.Inne pomysły na
czekoladowe ciasta :–
czekoladowo-
kokosowe ciasto z
burakiem–
kakaowo-
kawowe ciasto „platanowe” na
mące orkiszowej–
bananowo-
kokosowe brownie z
czerwonej fasoli–
kokosowe brownie
cukiniowe z
nerkowcami i
migdałami–
kakaowe brownie gryczane z
granatem–
kokosowo-
bananowe brownie jaglane z naturalnym
masłem orzechowymPrzyjemnego piątku!
