ßßß


kokosowe brownie z awokadococonut avocado brownieSkładniki: (2-3 deserowe porcje)
1/2 dużego dojrzałego awokadołyżka kakao2 kopiaste łyżki mąki kokosowej*2 łyżki mąki owsianej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka syropu daktylowegook.1/3 szklanki wody lub mleka roślinnego np. kokosowegoopcjonalnie: posiekana gorzka czekoladawiórki kokosowe oraz płatki migdałowe na wierzch ciastaAwokado zmiksować na mus (lub tak jak ja rozetrzeć widelcem). Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste lecz nie zbyt zwarte. Przełożyć do foremki/naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!*Mąka kokosowa jest bardziej chłonna od innych, dlatego próbując ją podmienić np. na owsianą lub jeszcze inną należy dodać nie 2, ale 4 łyżki (opcjonalnie, razem z łyżką wiórek kokosowych). Można też dodać zmielone siemię lniane.Inne pomysły na czekoladowe ciasta :– czekoladowo-kokosowe ciasto z burakiem– kakaowo-kawowe ciasto „platanowe” na mące orkiszowej– bananowo-kokosowe brownie z czerwonej fasoli– kokosowe brownie cukiniowe z nerkowcami i migdałami– kakaowe brownie gryczane z granatem– kokosowo-bananowe brownie jaglane z naturalnym masłem orzechowymPrzyjemnego piątku!