Pin ItDzisiaj kolejny przepis na słodką dynię ! Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona kulinarną użytecznością dyni. Można z niej zrobić wszystko, i na słodko i na wytrawnie.Dziś będzie szybkie ciacho, a inspirację do jego wykonania zaczerpnęłam z bloga W krainie smaku .Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto obficie posypać cukrem pudrem.Składniki:1 szklanka mąkiszczypta soli1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu80 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej1 jajko1/2 szklanki oleju1 łyżeczka olejku pomarańczowego2 łyżki gęstego jogurtu3/4 szklanki pieczonej dyni4 suszone figi2 suszone brzoskwiniecukier puder do posypaniaWykonanie:W jednym naczyniu łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy, pokrojone w kosteczkę suszone owoce i skórkę. W drugim łączymy jajko z olejem i jogurtem. Na koniec łączymy zawartość obydwu naczyń i dodajemy pure z pieczonej dyni.Formę szklaną o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ciasto przez około 30-40 minut.Gdy ciasta wystygnie podajemy je obficie posypane cukrem pudrem.