Wykonanie
Pin It

J ak
pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na
śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc
śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej
ryby, czyli przepis na rolmopsy z
konserwowym ogórkiem. Na blogu znajdziecie też przepis na domowe rolmopsy z
czerwoną papryką, a także inne przepisy ze
śledziem w roli głównej:
Śledź po kaszubsku II
Śledź wiejski
Śledź po kaszubsku
Śledź w oleju z pieczonymi
burakamiŚledź w oleju z
cebuląŚledź w
sosie czosnkowym

Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowaniaSkładniki:5
filetów śledziowych5 małych
konserwowych ogórków1
cebulamusztarda dijon
czarny pieprzwykałaczkiZalewa2/3 szklanki
wody1/3 szklanki
octu 10%1/2 łyżeczki białej
gorczycy2
listki laurowekilka ziarenek
ziela angielskiego
Wykonanie:W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Jeśli mamy malutkie
ogórki zostawiamy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na pół.Filety smarujemy
musztardą, oprószamy
pieprzem, układamy
cebulę, po jednym ogórekczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały.