ßßß
Składniki na 5 rolmopsów:5 filetów śledziowych1 kiszony ogórek1 cebula średniej wielkości3 łyżki musztardy sarepskiejmarynata:1/4 szklanki octu 10%3 liście laurowe1 szklanka wody1/2 łyżeczki cukru3 ziarna suszonych owoców ziela angielskiego4 ziarna pieprzu czarnegododatkowo:5 wykałaczeksłoik litrowySposób przygotowania:Filety śledziowe namoczyć w wodzie na około 4 godziny. Następnie położyć na desce skórką do dołu i posmarować musztardą.Cebulę obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki.Na każdym filecie śledziowym ułożyć po kawałku cebuli oraz ogórka, zwinąć i spiąć wykałaczką. Następnie przełożyć do słoika.Zagotować szklankę wody z cukrem, przyprawami i resztą cebuli. Dodać ocet, wymieszać, wystudzić. Następnie przelać całość do słoika. Pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc.