Wykonanie
Ciasto na te pierniczki niczym nie różni się od ciasta na PUSZYSTE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE . Przygotowałam je więc w podwójnej ilości (tak, moja rodzina zdecydowanie należy do piernikożerców) i tylko nieco zmodyfikowałam metodę wypiekania
ciastek. Przyznam szczerze, że takie pierniki nadziewane należą do moich ulubionych. Kwaśnawa
marmolada, czy powidła cudownie przełamują korzenny smak ciasta. Do tego oczywiście Nasz ulubiony
lukier na
soku cytrynowym. Nie wiem, czy one doczekają Świąt!Składniki:1/2 kg
mąki pszennej tortowej1 i 1/2 łyżki
kakao200 g
miodu1 laska
cynamonu lub 1 łyżeczka
cynamonu mielonego2 gwiazdki
anyżu1/2 łyżeczki
goździków całych10 wyłuskanych ziaren
kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1/4 łyżeczki
pieprzu (najlepiej całego)1/4 łyżeczki
imbiru mielonego125 g
masła100 ml
śmietany 18%1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej4
żółtka2
białka3/4 szklanki
cukruponadto
marmolada wieloowocowa
lukier rzadki
cytrynowy1
białkoCiasto zarabiamy 24 godziny przed planowanym pieczeniem.
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z
kakao.
Miód przelewamy do rondelka. Wszystkie
przyprawy umieszczamy w młynku do
kawy lub w kielichu blendera i rozdrabniamy je razem na miałki proszek.
Przyprawy dodajemy do
miodu i całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Pod sam koniec, gdy już składniki się połączą, dodajemy
masło. Gdy powstanie nam jednorodna masa chłodzimy ją.W
śmietanie rozpuszczamy
sodę - odstawiamy mieszaninę na chwilkę, żeby
śmietana zwiększyła swoją objętość.
Białka ubijamy razem z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka i dalej ubijamy całość.Wszystkie składniki łączymy w misie z
kakao i
mąką, delikatnie mieszając. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie dlatego odstawiamy je do lodówki na 24 godziny.Następnego dnia przystępujemy do pieczenia.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Podsypujemy je dość solidnie
mąką, żeby nie przywarło do blatu.Wykrawamy
ciasteczka za pomocą szklanki.
Spody układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku placków układamy po łyżeczce
marmolady. Przykrywamy je kolejnym okrągłym
ciasteczkiem. Dokładnie sklejamy brzegi. Jeśli chcemy, by pierniki po upieczeniu błyszczały, to smarujemy je roztrzepanym
białkiem. Pieczemy
ciastka około 10 minut w 180*C.Dekorujemy je kwaśnym lukrem.