Wykonanie
...bo takie puszyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Pachnące świętami i choinką. Pierniczki jak marzenie!Składniki:1 kg
mąki pszennej8
żółtek3
białka1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
kakao200 ml gęstej, kwaśnej
śmietany 18%, w temperaturze pokojowej3 łyżeczki
sody oczyszczonej4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki
cynamonu, 1 łyżeczka
goździków, pół łyżeczki
kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki
pieprzu), można zamiast dodać
przyprawę korzenną do piernika250 g
masła400 g
mioduDzień przed pieczeniem
Kakao wymieszać z
mąką w dużej misce, odstawić.
Miód zagotować z
przyprawami, odstawić. Dodać
masło, poczekać aż się rozpuści, a
potem wystygnie. W
śmietanie rozpuścić
sodę, odstawić -
śmietana zwiększy swoją objętość.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodać
żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do
mąki i delikatnie wymieszać. Dodać
miód i ponownie wymieszać. Na koniec dodać
śmietanę z
sodą, wymieszać.Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.W dniu pieczeniaCiasto lekko podsypać
mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym
białkiem.Smacznego :-).
Przepis Kaeru z MniamMniam.pl.