ßßß Cookit - przepis na Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

nazwa

Wykonanie

Jedne z moich ulubionych pierniczków. Robię je od kilku lat i znikają jeszcze przed Świętami. Mięciuteńkie, puchate i delikatne. Przepis znaleziony daaaawno temu na stronie Moje wypieki . Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
1kg mąki pszennej
3 łyżki kakao
400g miodu
4 łyżeczki przyprawy do piernika (klik)
250g masła
200ml gęstej śmietany 18%
3 łyżeczki sody
3 białka
szczypta soli
1,5 szkl cukru
8 żółtek
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Miód zagotować z przyprawami. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie rozpuścić. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do śmietany dodać sodę. Wymieszać (powinna zwiększyć objętość) i odstawić na chwilę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier partiami nie przerywając miksowania. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku. Ubitą masę jajeczną wlać do mąki i wymieszać. Dodać miód i mieszać. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie zmiksować (końcówki haki). Ciasto będzie stosunkowo rzadki - zgęstnieje przez noc. Ciasto przykryć i odstawić na 24godziny w chłodne miejsce.
Następnego dnia ciasto partiami wyjmować na oprószony mąką blat, wałkować na grubość ok 5 mm i wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 7-8 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić, a następnie dekorować lukrem królewskim (klik). Jeśli pierniczków nie będziemy lukrowali, a chcemy by ładnie się błyszczały to przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/12/pierniczki-jak-alpejskie.html