Wykonanie
Jedne z moich ulubionych pierniczków. Robię je od kilku lat i znikają jeszcze przed Świętami. Mięciuteńkie, puchate i delikatne. Przepis znaleziony daaaawno temu na stronie Moje wypieki . Polecam Wam baaardzo :)Składniki:1kg
mąki pszennej3 łyżki
kakao400g
miodu4 łyżeczki
przyprawy do piernika (klik)250g
masła200ml gęstej
śmietany 18%3 łyżeczki
sody3
białkaszczypta
soli1,5 szkl
cukru8
żółtekMąkę przesiać i wymieszać z
kakao.
Miód zagotować z
przyprawami. Zdjąć z ognia, dodać
masło i dokładnie rozpuścić. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do
śmietany dodać
sodę. Wymieszać (powinna zwiększyć objętość) i odstawić na chwilę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Powoli dodawać
cukier partiami nie przerywając miksowania. Następnie kolejno dodawać po jednym
żółtku. Ubitą masę jajeczną wlać do
mąki i wymieszać. Dodać
miód i mieszać. Na koniec dodać
śmietanę i dokładnie zmiksować (końcówki haki). Ciasto będzie stosunkowo rzadki - zgęstnieje przez noc. Ciasto przykryć i odstawić na 24godziny w chłodne miejsce.Następnego dnia ciasto partiami wyjmować na oprószony
mąką blat, wałkować na grubość ok 5 mm i wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 7-8 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić, a następnie dekorować lukrem królewskim (klik). Jeśli pierniczków nie będziemy lukrowali, a chcemy by ładnie się błyszczały to przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanym
jajkiem. Smacznego :)