Wykonanie
Faszerowane
papryki przygotowywała zawsze moja mama – z farszem, jak do gołąbków. Te są zupełnie inne – wegetariańskie, lekkie, a jednocześnie sycące. Idealne na letni obiad. Oczywiście możesz również użyć
papryki w innych kolorach, dużych
pomidorów,
cukinii czy
kabaczka. Tak jak lubisz.
Składniki (4 porcje)3 duże
czerwone papryki100g
pistacji2
cebule4 ząbki
czosnkuOliwa200g
ryżu basmatiŁyżeczka
suszonego oreganoPapryczka chilliSól morska,
pieprz600ml
bulionu warzywnego200g
sera fetaPęczek
natki pietruszkiŁyżka
przecieru pomidorowegoPodstawyWyłuskaj
pistacje i rozgnieć je w moździerzu (jeśli masz ochotę, możesz je wcześniej uprażyć na patelni, ja z wrodzonego lenistwa pomijam ten etap).Obierz i posiekaj
cebule i
czosnek. Posiekaj również
natkę i
papryczkę chilli.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Przekrój
papryki wzdłuż i ostrożnie usuń gniazda nasienne.Ułóż
papryki rozciętą stroną do góry w naczyniu do zapiekania.Rozgrzej w garnku trochę
oliwy, zmniejsz ogień i dodaj
cebulę i
czosnek. Smaż kilka minut, aż
cebula będzie miękka.Wsyp do garnka
ryż,
oregano,
papryczkę chilli oraz sporą szczyptę
soli i
pieprzu.Zalej wszystko połową
bulionu i gotuj 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Zdejmij garnek z ognia, wsyp pokruszoną
fetę,
pistacje i
natkę. Wymieszaj.Ostrożnie napełnij gorącym nadzieniem
papryki – po brzegi, ale nie wyżej, bo
ryż napęcznieje w czasie pieczenia.
Skrop całość odrobiną
oliwy.Wymieszaj drugą połowę
bulionu z
przecierem pomidorowym i wlej na dno naczynia z
paprykami.Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez godzinę, po czym zdejmij folię i piecz jeszcze przez kwadrans.Przepis pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego J.Olivera
Zobacz także:Pyszna zapiekanka z warzywamiWarzywna zapiekanka z
owczym seremWiosenno-letnia zapiekanka z młodymi warzywami