ßßß Cookit - przepis na Faszerowane papryki

Faszerowane papryki

nazwa

Wykonanie

Faszerowane papryki przygotowywała zawsze moja mama – z farszem, jak do gołąbków. Te są zupełnie inne – wegetariańskie, lekkie, a jednocześnie sycące. Idealne na letni obiad. Oczywiście możesz również użyć papryki w innych kolorach, dużych pomidorów, cukinii czy kabaczka. Tak jak lubisz.
Składniki (4 porcje)
3 duże czerwone papryki
100g pistacji
2 cebule
4 ząbki czosnku
Oliwa
200g ryżu basmati
Łyżeczka suszonego oregano
Papryczka chilli
Sól morska, pieprz
600ml bulionu warzywnego
200g sera feta
Pęczek natki pietruszki
Łyżka przecieru pomidorowego
Podstawy
Wyłuskaj pistacje i rozgnieć je w moździerzu (jeśli masz ochotę, możesz je wcześniej uprażyć na patelni, ja z wrodzonego lenistwa pomijam ten etap).
Obierz i posiekaj cebule i czosnek. Posiekaj również natkę i papryczkę chilli.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Przekrój papryki wzdłuż i ostrożnie usuń gniazda nasienne.
Ułóż papryki rozciętą stroną do góry w naczyniu do zapiekania.
Rozgrzej w garnku trochę oliwy, zmniejsz ogień i dodaj cebulę i czosnek. Smaż kilka minut, aż cebula będzie miękka.
Wsyp do garnka ryż, oregano, papryczkę chilli oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
Zalej wszystko połową bulionu i gotuj 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdejmij garnek z ognia, wsyp pokruszoną fetę, pistacje i natkę. Wymieszaj.
Ostrożnie napełnij gorącym nadzieniem papryki – po brzegi, ale nie wyżej, bo ryż napęcznieje w czasie pieczenia. Skrop całość odrobiną oliwy.
Wymieszaj drugą połowę bulionu z przecierem pomidorowym i wlej na dno naczynia z paprykami.
Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez godzinę, po czym zdejmij folię i piecz jeszcze przez kwadrans.
Przepis pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego J.Olivera
Zobacz także:
Pyszna zapiekanka z warzywami
Warzywna zapiekanka z owczym serem
Wiosenno-letnia zapiekanka z młodymi warzywami
Źródło:http://mammadeli.com/2014/06/19/faszerowane-papryki