ßßß
Składniki (4 porcje)3 duże czerwone papryki100g pistacji2 cebule4 ząbki czosnkuOliwa200g ryżu basmatiŁyżeczka suszonego oreganoPapryczka chilliSól morska, pieprz600ml bulionu warzywnego200g sera fetaPęczek natki pietruszkiŁyżka przecieru pomidorowegoPodstawyWyłuskaj pistacje i rozgnieć je w moździerzu (jeśli masz ochotę, możesz je wcześniej uprażyć na patelni, ja z wrodzonego lenistwa pomijam ten etap).Obierz i posiekaj cebule i czosnek. Posiekaj również natkę i papryczkę chilli.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Przekrój papryki wzdłuż i ostrożnie usuń gniazda nasienne.Ułóż papryki rozciętą stroną do góry w naczyniu do zapiekania.Rozgrzej w garnku trochę oliwy, zmniejsz ogień i dodaj cebulę i czosnek. Smaż kilka minut, aż cebula będzie miękka.Wsyp do garnka ryż, oregano, papryczkę chilli oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.Zalej wszystko połową bulionu i gotuj 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Zdejmij garnek z ognia, wsyp pokruszoną fetę, pistacje i natkę. Wymieszaj.Ostrożnie napełnij gorącym nadzieniem papryki – po brzegi, ale nie wyżej, bo ryż napęcznieje w czasie pieczenia. Skrop całość odrobiną oliwy.Wymieszaj drugą połowę bulionu z przecierem pomidorowym i wlej na dno naczynia z paprykami.Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez godzinę, po czym zdejmij folię i piecz jeszcze przez kwadrans.Przepis pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego J.Olivera
Zobacz także:Pyszna zapiekanka z warzywamiWarzywna zapiekanka z owczym seremWiosenno-letnia zapiekanka z młodymi warzywami