Wykonanie
Choć we Włoszech byłam kilka
razy, pracowałam we włoskiej knajpie i mam kilku włoskich znajomych, najlepsze meatballs’y
jadłam we Frankie&Benny’s włoska knajpa, w której kucharzą Polacy :) Próbowałam je zrobić wielokrotnie w domu, zawsze smacznie , ale nigdy tak jak u nich. Aż do teraz ! Udało się, znam ich sekret i Wam dziś go zdradzę :) Więc jeżeli chcecie zjeść przepyszne , rozpływające się w ustach
mięsne kuleczki
rodem ze
słonecznej Italii , zapraszam do wypróbowania przepisu. Polecam.
SKŁADNIKI:
makaron tagliatelle 300 g
mięso mielone drobiowe 400 g
żółtko 1 szt
pieczywo tostowe 3 kromki
pomidory w puszce 300 g
przecier pomidorowy 2 łyżki
sok pomidorowy 100 ml
czosnek 2 ząbki
mleko 150 ml
bazylia 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1/2 łyżeczki
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Wielokrotnie próbowałam wykonać ten przepis i teraz już wiem, że najlepszym
pieczywem to tych
mięsnych kuleczek jest
chleb tostowy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z
chleba odkrawamy skórki a miąższ zalewamy
mlekiem. W tym czasie
mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy
pomidory z puszki,
żółtko,
bazylię,
oregano,
sól i
pieprz, na końcu dokładamy odciśnięte z
mleka (ale nie bardzo mocno)
pieczywo. Wszystko razem mieszamy.
Mięso będzie dość luźne ale takie właśnie ma być. Na patelni rozgrzewamy
olej , zwilżamy ręce ( dzięki temu
mięso będzie się lepiej formować) formujmy niewielkie kulki i smażymy na brązowy kolor.Do osobnego garnka wlewamy
sok pomidorowy, dodajemy
przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz szczyptę
soli i
pieprzu, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do sosu
mięso i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty.
Mięsne kulki układać na
makaronie. Smacznego:)