ßßß
SKŁADNIKI:makaron tagliatelle 300 gmięso mielone drobiowe 400 gżółtko 1 sztpieczywo tostowe 3 kromkipomidory w puszce 300 gprzecier pomidorowy 2 łyżkisok pomidorowy 100 mlczosnek 2 ząbkimleko 150 mlbazylia 1/2 łyżeczkioregano 1/2 łyżeczkisól 1 szczyptapieprz 1/2 łyżeczkiolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Wielokrotnie próbowałam wykonać ten przepis i teraz już wiem, że najlepszym pieczywem to tych mięsnych kuleczek jest chleb tostowy.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z chleba odkrawamy skórki a miąższ zalewamy mlekiem. W tym czasie mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pomidory z puszki, żółtko, bazylię, oregano, sól i pieprz, na końcu dokładamy odciśnięte z mleka (ale nie bardzo mocno) pieczywo. Wszystko razem mieszamy. Mięso będzie dość luźne ale takie właśnie ma być. Na patelni rozgrzewamy olej , zwilżamy ręce ( dzięki temu mięso będzie się lepiej formować) formujmy niewielkie kulki i smażymy na brązowy kolor.Do osobnego garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do sosu mięso i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Mięsne kulki układać na makaronie. Smacznego:)