Italian meatballs

nazwa

Wykonanie

Choć we Włoszech byłam kilka razy, pracowałam we włoskiej knajpie i mam kilku włoskich znajomych, najlepsze meatballs’y jadłam we Frankie&Benny’s włoska knajpa, w której kucharzą Polacy :) Próbowałam je zrobić wielokrotnie w domu, zawsze smacznie , ale nigdy tak jak u nich. Aż do teraz ! Udało się, znam ich sekret i Wam dziś go zdradzę :) Więc jeżeli chcecie zjeść przepyszne , rozpływające się w ustach mięsne kuleczki rodem ze słonecznej Italii , zapraszam do wypróbowania przepisu. Polecam.
SKŁADNIKI:
makaron tagliatelle 300 g
mięso mielone drobiowe 400 g
żółtko 1 szt
pieczywo tostowe 3 kromki
pomidory w puszce 300 g
przecier pomidorowy 2 łyżki
sok pomidorowy 100 ml
czosnek 2 ząbki
mleko 150 ml
bazylia 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Wielokrotnie próbowałam wykonać ten przepis i teraz już wiem, że najlepszym pieczywem to tych mięsnych kuleczek jest chleb tostowy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z chleba odkrawamy skórki a miąższ zalewamy mlekiem. W tym czasie mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pomidory z puszki, żółtko, bazylię, oregano, sól i pieprz, na końcu dokładamy odciśnięte z mleka (ale nie bardzo mocno) pieczywo. Wszystko razem mieszamy. Mięso będzie dość luźne ale takie właśnie ma być. Na patelni rozgrzewamy olej , zwilżamy ręce ( dzięki temu mięso będzie się lepiej formować) formujmy niewielkie kulki i smażymy na brązowy kolor.
Do osobnego garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do sosu mięso i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Mięsne kulki układać na makaronie. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/09/09/italian-meatballs