Wykonanie
Drugi przepis na spaghetti wzbogacony o
pieczarki i
kukurydzę.
Składniki:350g
pieczarek,1 duża
cebula,1 puszka
pomidorów (400g),4 ząbki
czosnku,750g
mięsa mielonego,3 łyżki
kukurydzy (niekoniecznie, jeżeli nie ma się do czego reszty z puszki wykorzystać),200g
przecieru pomidorowego lub kartonik
soku pomidorowego,
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano i ewentualnie
przyprawa uniwersalna lub jarzynka,
starty ser żółty do posypania potrawy,
makaron do spaghetti.Przygotowanie:
Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę
cebulą. Dodać
przyprawy oraz wyciśnięty
czosnek. Nie żałować
bazylii,
oregano dać dużo mniej.
Gdy
pieczarki będą już podsmażone, dodać
mięso mielone. Od czasu do czasu zamieszać tak by
mięso się podzieliło. Dobrze podsmażyć. Dodać
kukurydzę i
pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach zalać do połowy
wodą, opłukać ją i wlać do reszty składników. Na koniec dodać
koncentrat pomidorowy (lub
sok pomidorowy - wtedy nie wlewać
wody z puszki). Gdy sos się zagotuje spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze przypraw. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotować
makaron do spaghetti w osolonej wodzie, z łyżką
oleju.
Makaron podawać z sosem, na wierzchu posypanym
startym serem żółtym.Smacznego!!!