Wykonanie
Przepis na ten
makaron zawiera niewiele produktów, także jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Połączenie
boczku z
pomidorami i
ziołami tworzy smaczną kompozycję
smakowo-zapachową. Jeśli znudziło się Wam tradycyjne spaghetti z
sosem pomidorowym koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zawiera on, jednakże
pomidory, ale wzbogacony został o
boczek i
kukurydzę, która nadeje temu sosowi słodkawy posmak typowy dla
kukurydzy. Natomiast
boczek sprawia, że całe danie jest bardziej sycące.Porcja dla 1-2 osóbSkładniki:puszka
pomidorów lub 3-4 świeżych,6 plasterków
boczku wedzonego,
cebula,3 ząbki
czosnku,pół puszki
kukurydzy,
pieprz,
sól,
bazylia,
oregano,
makaron wstążkiPrzygotowanie:
Na małym ogniu należy rozgrzać 3 łyżki
oleju i wsypać pokrojoną w kostkę
cebulę i smażyć do zrumienienia. Następnie należy pokroić
boczek w kostkę i przysmażyć na
cebuli. Dodać łyżeczkę
bazylii i szczyptę
oregano. Kolejnym ważnym krokiem w przygotowaniu tego
sosu jest dodanie
pomidorów. Jeśli używany świeżych
pomidorów należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę , natomiast w przypadku
pomidorów z puszki wystarczy obciąć końcówki i pokroić je w kostkę. Po pokrojeniu tych warzyw należy je dodać na patelnię razem z
sokiem, który wypłynął z nich podczas krojenia. Aby nadać sosu ostrzejszy smak trzeba rozgnieść ząbki
czosnku. Po dodaniu
czosnku całość dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy odcedzoną
kukurydzę,
pieprz i
sól do smaku, ponownie mieszając sos.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.