Wykonanie
Składniki9 płatów
makaronu do lazanii20 dkg
sera żółtego40 dkg zmielonej
łopatki wieprzowej4 duże
marchewki1
pietruszka1/4 dużego
selera100 ml
przecieru pomidorowego1 op.
mrożonego szpinaku1/2 szklanki
śmietany lub
jogurtu naturalnego4 ząbki
czosnku1
papryczka chili1 łyżka
masłazioła prowansalskiesłodka paprykasól,
pieprzSposób przygotowaniaWarzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć w rondlu, a następnie zalać 1/2 szklanki
wody i poddusić przez 30 minut.
Mięso zemleć w maszynce, dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnki,
sól,
pieprz i pokrojona
paprykę chili. Wymieszać dokładnie i dodać do warzyw. Dusić do jego miękkości (ok 20-30 minut). Dodać przecier i
przyprawy:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
słodką paprykę.Płaty
makaronu ugotować al dente w osolonej wodzie.
Masła rozpuścić na patelni i włożyć na nią zamrożony
szpinak. Kiedy rozmarznie, smażyć do odparowania
wody. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
sól,
pieprz i
śmietanę (u mnie
jogurt). Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować trochę sosu, na to
makaron,
szpinak...... sos
mięsno-warzywny......
ser żółty...Ostatnią warstwą powinien być
ser. Wierzch posypać
słodka papryka i
ziołami prowansalskimi.Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL