Wykonanie
Jak gulasz to tylko z
kaszą :)Składniki1 kg
szynki wieprzowej1 kieliszek
białego wina lub
wody3 ząbki
czosnku1
cebula1 łyżeczka
curry1
liść laurowyszczypta
imbiruszczypta mielonego kuminu1 puszka krojonych
pomidorówsólpieprz2 woreczki
kaszy jęczmiennejSposób przygotowania
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć
solą,
pieprzem,
pieprzem cayenne i
mąką i wrzucić do
oleju rozgrzanego na patelni. Obsmażyć ze wszystkich stron, zalać
winem, dodać
liść laurowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu.Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodać
curry. Przyprawę rozprowadzić po gorącej patelni i zalać odrobiną
wody.
Cebulę z
curry przełożyć do
mięsa, doprawić
solą i
pieprzem. Dusić na małym gazie, w razie potrzeby podlać
wodą.Po ok. 45 minutach dodać
pomidory z puszki. Dusić dalej, aż
mięso będzie całkiem miękkie. Podawać z
kaszą jęczmienną.A do tego:
Ogórka obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Posolić i odstawić. W szklance wymieszać 2 łyżki
oliwy, sok z połowy
cytryny, pół łyżeczki
musztardy, 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę,
zioła prowansalskie, szczyptę
soli i
cukru.
Ogórki odcisnąć, dodać posiekany
szczypiorek i wymieszać z sosem.Darmowy Hosting CBA.PL