ßßß
            
        
Pyszne, aromatyczne kokosowe ciasto z jabłkami to moja propozycja na dzisiejszy niedzielny wpis. Jest to przepis na klasyczne ucierane ciasto, tym razem wzbogacone o smaki i aromaty kokosowe, czyli mleko i wiórki, A do tego nasze pyszne polskie jabłka. Połączenie idealne.
Czas przygotowania: 80 minutProporcje na tortownicę o średnicy 25 cmSkładniki:100 g drobnego cukru125 g masła2 jajka200 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100 ml mleka kokosowego50 g wiórków kokosowych4 jabłkasok z 1 cytrynyLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki mleka kokosowegowiórki kokosowe do posypania ciasta
Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyjmujemy gniazdka nasienne. Sok cytryny dodajemy do 1/2 szklanki wody i opłukujemy powstałym rozhoworem połówki jabłek. Jabłka nacinamy od zewnętrznej strony.W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem kokosowym Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy ponacinane jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy.Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym. Lukrem polewamy ciasto, a potem posypujemy je wiórkami.Inspiracja tutaj .