Wykonanie
Pin It

Pyszne, aromatyczne
kokosowe ciasto z
jabłkami to moja propozycja na dzisiejszy niedzielny wpis. Jest to przepis na klasyczne ucierane ciasto, tym razem wzbogacone o smaki i aromaty
kokosowe, czyli
mleko i wiórki, A do tego nasze pyszne polskie
jabłka. Połączenie idealne.


Czas przygotowania: 80 minutProporcje na tortownicę o średnicy 25 cmSkładniki:100 g drobnego
cukru125 g
masła2
jajka200 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 ml
mleka kokosowego50 g
wiórków kokosowych4
jabłkasok z 1
cytrynyLukier:1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka kokosowegowiórki kokosowe do posypania ciasta


Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta muszą
mieć temperaturę pokojową.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyjmujemy gniazdka nasienne. Sok
cytryny dodajemy do 1/2 szklanki
wody i opłukujemy powstałym rozhoworem połówki
jabłek.
Jabłka nacinamy od zewnętrznej strony.W misce ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym
jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy do ciasta
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia na przemian z
mlekiem kokosowym Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy
tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy ponacinane
jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy.
Cukier puder mieszamy z
mlekiem kokosowym. Lukrem polewamy ciasto, a
potem posypujemy je wiórkami.Inspiracja tutaj .