ßßß
Składniki:200 g masła200 g miałkiego cukru (1 szklanka)1 torebka cukru waniliowego4 jajkaskórka starta z jednej cytrynysok z 2 cytryn200 ml mleczka kokosowego (ok 3/4 puszki do ciasta, reszta do lukru)szczypta soli200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)50 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżki cukru pudru (do lukru)1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracjibułka tarta + masło do wysmarowania foremkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Całe masło rozpuścić w garnuszku i zostawić na chwilę do ostygnięcia. Kiedy nie będzie już gorące przelać do dużej miski i dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, wbić jajka oraz dodać sok i skórkę z cytryny. Wszystko utrzeć dokładnie mikserem na jednolitą masę. Mleczko kokosowe otworzyć i dokładnie wymieszać. Do miseczki odłożyć ok 3 pełnych łyżek mleczka (będą potrzebne do lukru) a resztę wlać do miski z jajkami, masłem i cukrem. Ponownie utrzeć mikserem na jednolitą masę. Połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną). Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj suche składniki do masy. Miksować należy do czasu aż wszystkie składniki się połączą i stworzą gładkie ciasto. Foremkę do babki (może być też keksówka) posmarować masłem i wysypać bułką tartą, następnie przelać do niej całą masę. Ciasto włożyć do piekarnika na godzinę. Będzie gotowe kiedy wbity w babkę patyczek będzie po wyjęciu suchy. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.Przygotować lukier: w miseczce dokładnie wymieszać (żeby nie było grudek) pozostałe 3 łyżki mleczka kokosowego z cukrem pudrem. Lukier może być lekko lejący, ale nie zbyt rzadki. Kiedy babka ostygnie lukier dokładnie rozsmarować na cieście i posypać wiórkami kokosowymi.Jestem pewna, że wszystkim bardzo zasmakujeSmacznego i Wesołych Świąt!


