Wykonanie
Prosta i szybka Wielkanocna Babka. Można zrobić nawet w ostatniej chwili przed Świętami. Ciasto ma mocny
aromat cytrynowy dzięki dodaniu skórki i
soku z cytryny, oraz nie jest suche przez dodanie
mleczka kokosowego.
Składniki:200 g
masła200 g miałkiego
cukru (1 szklanka)1 torebka
cukru waniliowego4
jajkaskórka starta z jednej
cytrynysok z 2
cytryn200 ml
mleczka kokosowego (ok 3/4 puszki do ciasta, reszta do lukru)szczypta
soli200 g
mąki pszennej (użyłam tortowej)50 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżki
cukru pudru (do lukru)1 łyżka
wiórków kokosowych do dekoracji
bułka tarta +
masło do wysmarowania foremkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Całe
masło rozpuścić w garnuszku i zostawić na chwilę do ostygnięcia. Kiedy nie będzie już gorące przelać do dużej miski i dodać
cukier,
cukier waniliowy, szczyptę
soli, wbić
jajka oraz dodać sok i
skórkę z cytryny. Wszystko utrzeć dokładnie mikserem na jednolitą masę.
Mleczko kokosowe otworzyć i dokładnie wymieszać. Do miseczki odłożyć ok 3 pełnych łyżek mleczka (będą potrzebne do lukru) a resztę wlać do miski z
jajkami,
masłem i
cukrem. Ponownie utrzeć mikserem na jednolitą masę. Połączyć wszystkie suche składniki (
mąkę,
proszek do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną). Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj suche składniki do masy. Miksować należy do czasu aż wszystkie składniki się połączą i stworzą gładkie ciasto. Foremkę do babki (może być też keksówka) posmarować
masłem i wysypać
bułką tartą, następnie przelać do niej całą masę. Ciasto włożyć do piekarnika na godzinę. Będzie gotowe kiedy wbity w babkę patyczek będzie po wyjęciu suchy. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.Przygotować
lukier: w miseczce dokładnie wymieszać (żeby nie było grudek) pozostałe 3 łyżki
mleczka kokosowego z
cukrem pudrem.
Lukier może być lekko lejący, ale nie zbyt rzadki. Kiedy babka ostygnie
lukier dokładnie rozsmarować na cieście i posypać wiórkami kokosowymi.Jestem pewna, że wszystkim bardzo zasmakujeSmacznego i Wesołych Świąt!