Wykonanie
300
mąki pszennej200 g miękkiego
masła200 g
cukru4
jajka15 g
proszku do pieczenia700 g
jabłeksok z 1
cytryny50 g
rodzynek50 g
wiórków kokosowych2 łyżki rozpuszczonego
masła1 łyżka ekstraktu
cytrynowego (można pominąć)
cukier puder do posypaniaPiekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
masłem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Skropić
sokiem z cytryny i odstawić na bok.
Żółtka oddzielić od
białek.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć, dodając stopniowo
cukier i
żółtka.
Białka ubić na sztywną pianę. Do utartego
masła dodać porcję
mąki i dokładnie wymieszać
łopatką. Następnie dodać porcję ubitych
białek i ponownie delikatnie wymieszać. Znów dodać
mąkę, na przemian z
białkami i mieszać, aż do wyczerpania składników.
Rodzynki zalać wrzącą
wodą, odstawić na chwilę, odsączyć.Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Posypać
rodzynkami oraz połową
wiórków kokosowych. Następnie ułożyć kawałki
jabłek, delikatnie wciskając je w ciasto.Do rozpuszczonego
masła dodać ekstrakt
cytrynowy i gotową mieszanką posmarować wystające z ciasta
jabłka. Włożyć formę do piekarnika i piec przez 1 godzinę.Jeżeli ciasto będzie się przypalać, można przykryć je z wierzchu folią aluminiową. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i posypać ciasto resztą
wiórków kokosowych. Dopiec do końca. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło, jeżeli nie, piec jeszcze kilka minut.Wystudzić w formie. Usunąć papier do pieczenia, wyłożyć na paterę i posypać
cukrem pudrem.Życzę smacznego!



