Wykonanie
            300 
mąki pszennej200 g miękkiego 
masła200 g 
cukru4 
jajka15 g 
proszku do pieczenia700 g 
jabłeksok z 1 
cytryny50 g 
rodzynek50 g 
wiórków kokosowych2 łyżki rozpuszczonego 
masła1 łyżka ekstraktu 
cytrynowego (można pominąć)
cukier puder do posypaniaPiekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować 
masłem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Skropić 
sokiem z cytryny i odstawić na bok.
Żółtka oddzielić od 
białek. 
Mąkę przesiać z 
proszkiem do pieczenia. 
Masło utrzeć, dodając stopniowo 
cukier i 
żółtka. 
Białka ubić na sztywną pianę. Do utartego 
masła dodać porcję 
mąki i dokładnie wymieszać 
łopatką. Następnie dodać porcję ubitych 
białek i ponownie delikatnie wymieszać. Znów dodać 
mąkę, na przemian z 
białkami i mieszać, aż do wyczerpania składników.
Rodzynki zalać wrzącą 
wodą, odstawić na chwilę, odsączyć.Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Posypać 
rodzynkami oraz połową 
wiórków kokosowych. Następnie ułożyć kawałki 
jabłek, delikatnie wciskając je w ciasto.Do rozpuszczonego 
masła dodać ekstrakt 
cytrynowy i gotową mieszanką posmarować wystające z ciasta 
jabłka. Włożyć formę do piekarnika i piec przez 1 godzinę.Jeżeli ciasto będzie się przypalać, można przykryć je z wierzchu folią aluminiową. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i posypać ciasto resztą 
wiórków kokosowych. Dopiec do końca. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło, jeżeli nie, piec jeszcze kilka minut.Wystudzić w formie. Usunąć papier do pieczenia, wyłożyć na paterę i posypać 
cukrem pudrem.Życzę smacznego!



