Wykonanie
Urodzinowy torcik mojej siostry. Sto lat Stary Koniu!Chciałam, żeby był wyjątkowy, więc połączyłam trzy jej ulubione smaki:
czekoladowy,
kawowy i
kasztanowy. Zadbałam też o różnorodność struktur, stąd nietypowe połączenie kruchego ciasta i puszystego
biszkopta czekoladowego. Uwielbiam obdarowywać ludzi takimi prezentami!Składniki (6 sporych porcji):
biszkopt czekoladowy4
jajka3/4 szklanka
cukru kryształu3/4 szklanka
mąki pszennej (bez 1 łyżki)1 łyżka
kakao naturalnego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniakruche ciasto125 g
mąki pszennejszczypta
soli70 g zimnego
masła1
jajko40 ml wrzątku1 pełna łyżka
kawy "Paryż Nocą"3 łyżki
cukru pudrukrem
kasztanowy1 szklanka
śmietany 30%1 łyżka
cukru pudru1
serek mascarpone4 łyżki kremu z
kasztanów jadalnychponadto
lody kawowe "Paryż Nocą"
cukier puderPieczemy
biszkopty czekoladowe (tortownica o średnicy 18 cm).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
żółtka i
cukier. Masę ubijamy dość długo - musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy
mąkę pszenną, przesianą z
proszkiem do pieczenia i
kakao (w
sumie mąki i
kakao powinno być 3/4 szklanki). Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką (ewentualnie mikserem na najwolniejszych obrotach). Wylewamy masę na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Pieczemy
biszkopt w temperaturze 160-180*C około 30-40 minut. Gotowego pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (inaczej opadnie). Następnie kroimy ciasto wzdłuż na 3 blaty.Pieczemy kruche ciasto.Zaparzamy
kawę (powinniśmy otrzymać około 40 ml roztworu). Do jej przygotowania możemy użyć domowego ekspresu albo kawiarki. Studzimy ją.Do dużej miski przesiewamy
mąkę oraz
cukier puder. Twarde i zimne
masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do miski z
mąką i
cukrem. Dokładamy
sól,
jajko oraz
kawę. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy ciasto, rozmazujące je na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek.
Masło nie może się zbytnio rozgrzać, bo będzie wymagało podsypywania
mąką, przez co utraci swoją kruchość i stanie się twarde. Największym sprzymierzeńcem są tutaj zimny blat i ręce. Formujemy kulę, którą owijamy folią. Chłodzimy ciasto w lodówce minimum godzinę. Następnie umieszczamy je
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (uwięzione ciasto nie będzie przyklejało się do wałka, ani blatu) i rozwałkowujemy je na kształt koła (grubość 5-6 mm).
Ciastem wylepiamy dno tej samej tortownicy w której piekliśmy
biszkopt. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 20 minut. Gotowe kruche ciasto tniemy na 6 równych części i oprószamy je
cukrem pudrem.Przygotowujemy krem.
Śmietanę ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Stopniowo wkręcamy
serek mascarpone i krem
kasztanowy.Składamy ciasto.Blaty
biszkoptowe przekładamy kremem z
kasztanów. Na wierzch wykładamy 6 kulek
lodów. Na kulkach, po skosie, układamy trójkąty z kruchego ciasta. Ciasto serwujemy od razu.
Przepis powstał we współpracy z firmą SKWORCU .