Wykonanie
Nie znam osoby, która by nie lubiła rurek z kremem. U mnie w domu jak tylko rzucę hasło, że
będę piekła
ciastka, to od razu prawie każdy pyta, czy czasem nie rurki z kremem. W końcu uległam i dziś na blogu
kawowe rurki wypełnione delikatnym kremem z
kasztanów jadalnych. Moje przepisy można dowolnie modyfikować, więc jeśli nie macie dostępu do
kasztanów jadalnych, to możecie je pominąć i dodać do kremu na bazie
serka mascarpone na przykład startą
czekoladę.Składniki (20 rurek):kruche ciasto
kawowe250 g
mąki pszennejszczypta
soli125 g zimnego
masła1
jajko40 ml wrzątku1 pełna łyżka
kawy rozpuszczalnej3 łyżki
cukru pudrukrem
kasztanowy3/4 szklanki
śmietany 30%1 łyżka
cukru pudru1
serek mascarpone3 łyżki kremu z
kasztanów jadalnych
polewa czekoladowa1
czekolada mleczna1/2 szklanki
mlekaZagniatamy kruche ciasto.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy ją.Do dużej miski przesiewamy
mąkę oraz
cukier puder. Twarde i zimne
masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do miski z
mąką i
cukrem. Dokładamy
sól,
jajko oraz
kawę. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy ciasto, rozmazujące je na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek.
Masło nie może się zbytnio rozgrzać, bo będzie wymagało podsypywania
mąką, przez co utraci swoją kruchość i stanie się twarde. Największym sprzymierzeńcem są tutaj zimny blat i ręce. Formujemy kulę, którą owijamy folią. Chłodzimy ciasto w lodówce minimum godzinę.Następnie umieszczamy je
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (uwięzione ciasto nie będzie przyklejało się do wałka, ani blatu) i rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy kółka, które nawijamy na rurki. Mocno sklejamy brzegi.Rurki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Muszą się ładnie zarumienić.Przygotowujemy nadzienie.
Śmietanę ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Stopniowo wkręcamy
serek mascarpone i krem
kasztanowy.Przygotowujemy polewę.
Czekoladę kruszymy. Wlewamy do niej podgrzane
mleko. Mieszamy całość delikatnie, żeby
czekolada się rozpuściła.Całkowicie wystudzone rurki nadziewamy kremem. Każdą zanurzamy w polewie. Rurki odstawiamy do lodówki, żeby
czekolada zastygła.