ßßß
Zobaczyłam, zapragnęłam. Mieć żółte ciasteczka, z czerwonym oczkiem pośrodku, pachnące marchewką i wanilią. Wsadzić je do dużego słoja z ciężkim wiekiem i postawić w kuchni na blacie. A część zamknąć w kanciastych pudełeczkach, przewiązać błyszczącą, niebieską wstążką i podarować.
Marchewkowe ciasteczka z dżememOd Ally i Miłosza (którym ogromnie dziękuję za ten przepis!)Składniki na ok. 16 już połączonych ciasteczek:4 marchewki (ok. 200 g) starte na tarce na drobnych oczkachniecały słoik konfitury lub dżemu bez żelatyny (np. dżem truskawkowy, z aronii lub owoców leśnych),400 g mąkipłaska łyżeczka proszku do pieczeniakilka kropli ekstraktu z wanilii - opcjonalnie, nie trzeba150 g masła2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:Mąkę, proszek do pieczenia oraz pokrojone kostki margaryny łączymy z drobno startą marchewką i cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie – z uzyskanej masy – wyrabiamy ciasto. Po rozwałkowaniu wycinamy szklanką albo foremką krążki. Połowę wyciętych krążków odkładamy, a w drugiej połowie po środku szklanką o mniejszej średnicy wycinamy jeszcze jeden krążek, tak, by uzyskać kształt oponki (ja wycinałam różne kształty małymi foremkami).Całe krążki smarujemy dżemem i przykrywamy je "oponkami". Ciastka marchewkowe przekładamy na blachę wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Gotowe ciasteczka marchewkowe z dżemem możemy podawać oprószone cukrem pudrem - jeśli ktoś lubi bardzo słodkie.