Wykonanie

Kolejny przepis na
ciasteczka bardzo łatwe i smaczne. Moja trzylatka zrobiła je praktycznie sama więc jeśli Wasze dzieci lubią pomagać Wam w kuchni to zaproście je do pieczenia właśnie takich
ciasteczek. Wystarczy ukulać kulki z ciasta, zrobić paluszkiem dziurkę i napełnić ją
marmoladą. Jest przy tym zdecydowanie mniej bałaganu niż przy wałkowaniu i wykrawaniu
ciasteczek. Trwa to też krócej, po pół godzinie można już chrupać. Zaraz po upieczeniu
ciasteczka są mięciutkie ale po chwili robią się chrupiące.P.S. Nie musicie robić idealnie okrągłych kulek bo w pieczeniu one i tak się trochę spłaszczą ale zróbcie
między nimi dość duże odstępy bo mogą się posklejać.Składniki na około 50
ciasteczek:225 g miękkiego
masła260 g
mąki100 g
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
marmolady różanej lub gęstej
konfituryszczypta
soli
Mąkę wymieszać z proszkiem po pieczenia i przesiać.
Masło utrzeć z
solą i
cukrem pudrem. Kiedy masa będzie już puszysta dodać
mąkę i miksować. Kiedy ciasto będzie miało już postać grudek wyłączyć mikser i wymieszać ciasto ręką. Ręce oprószyć
mąką i formować kulki wielkości trochę mniejszej niż
orzech włoski i układać je na blaszce wyścielonej papierem. Palec zanurzyć w
mące i w każdym
ciastku zrobić dziurkę.
Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać do
ciastek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec około 12 minut aż
ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem.