Wykonanie
Moja młodsza córcia za ciastami w moim wykonaniu nie przepada:
śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi
owocami przywodzą na myśl nielubiane
dżemy. W jej łaskach pozostają dokładnie trzy mamine ciasta: sernik krakowski, proste ucierane ciasto z
cynamonem i
gruszkami( inne
owoce nie wchodzą w grę), oraz
tarta z kremem pasticcera i świeżymi
owocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad
tortem z masą
cukrową)Włoska
tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem
owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera) na bazie
żółtek*,
mleka,
mąki i
cukru, oraz sezonowe
owoce: ostatnie już
truskawki(u mnie kaszubskie), aromatyczne
nektarynki i
kiwi.
Owoce potraktowałam bezbarwną polewą żelujacą, dzięki której ładnie błyszczą i nie wysychają.*klasyczny krem pasticcera robi się używając samych
żółtek, ja opracowłam „ulepszoną wersję” z dwoma
żółtkami i jednym
jajkiem. Taki krem wg mnie ma lepszą konsystencję, jest gęściejszy i nie rozlewa się na wszystkie strony podczas krojenia ciasta.
Kruche ciasto (tortownica 24 cm):150 g
mąki pszennej100 g
mąki krupczatki150 g zimnego
masła100 g
cukru pudru2 duże
żółtkaObie
mąki przesiewamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy
cukier puder. Dodajemy
masło pokrojone w kosteczkę i
żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1h.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wierzchni papier zdejmujemy, a spodni przycinamy odpowiednio na wielkość formy. Ciasto wraz z papierem wkładamy do formy i formujemy brzegi wyskości ok 3 cm. Ciasto przykrywamy papierem i wysypujemy
fasolę. Tortownicę z
ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki na krem budyniowy:2
żółtka1
jajko125 g
cukru65 g
mąki pszennej1/2 l
mlekaskórka z cytryny bio, lub parę kropli
olejku cytrynowego3 łyżki
soku z cytrynyDekoracja:
truskawki kaszubaskie,
nektarynki,
kiwiKrem:W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno
mleko (nie dopuszczamy do zagotowania). Do
mleka dodajemy obraną
skórkę z cytryny.
W misce ucieramy mikserem
jajko i
żółtka z
cukrem na biały, puszysty krem. Dodajemy przesianą
mąkę. Mieszamy (również mikserem). Z
mleka wyjmujemy
skórkę cytryny. Cały czas mieszając, do masy jajecznej dodajemy gorące
mleko. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie
budyń(ok. 3-5 min). Czesto mieszamy aby się nie przypalił. Do ugotowanego
budini dodajemy
sok z cytryny. Studzimy.
Ostudzony krem przekladamy na spód tarty. Dekorujemy
owocami wg gustu.Przygotowujemy polewę żelujacą zgodnie z instrukcją i przy pomocy pędzelka nanosimy równomiernie na
owoce.Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 2 h.