ßßß
Czas przygotowania : 15 min + 40 min pieczenieSkładniki :- 225g mąki pszennej- 150g cukru- 3 duże jajka- 130g miękkiego masła- 90ml mleka- łyżeczka startej skórki z cytryny- łyżeczka aromatu cytrynowego- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki soli- 225g cukru pudru- 2 łyżki stopionego masła- 2 łyżki soku z cytryny- posypka do ozdoby1. Na niskich obrotach utrzyj mąkę, cukier, jajka, masło, mleko. skórkę cytrynową, sól i proszek do pieczenia.2. Gdy składniki będą dobrze wymieszane, miksuj na średnich obrotach około 3-4 minuty, aż masa będzie jednolita, bladożółta i gęsta.3. Przełóż ciasto do małej formy do pieczenia, piecz w 180o około 40 minut. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe.4. Dobrze wystudź ciasto.5. Wymieszaj roztopione masło z cukrem pudrem. Dodaj tyle soku z cytryny, by polewa miała konsystencję gęstej pasty dającej się rozsmarować.6. Rozprowadź polewę na powierzchni ciasta i ozdób.