Wykonanie
Bardzo proste i szybkie ciasto. Przygotowanie ogranicza się praktycznie tylko do wymieszania wszystkich składników.Jako że M wyjechał na budowę, rozdałam ciasto podczas wykładu (w ramach
kursu taternictwa jaskiniowego, na który się zapisałam). Zeszło całe, co mnie bardzo ucieszyło. W smaku jest świetne, a dzięki śnieżnobiałemu lukrowi jest jeszcze lepsze.Zamiast
cytryny można dodać np. sok z
pomarańczy lub
limonki.
Czas przygotowania : 15 min + 40 min pieczenieSkładniki :- 225g
mąki pszennej- 150g
cukru- 3 duże
jajka- 130g miękkiego
masła- 90ml
mleka- łyżeczka startej
skórki z cytryny- łyżeczka
aromatu cytrynowego- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
soli- 225g
cukru pudru- 2 łyżki stopionego
masła- 2 łyżki
soku z cytryny- posypka do ozdoby1. Na niskich obrotach utrzyj
mąkę,
cukier,
jajka,
masło,
mleko.
skórkę cytrynową,
sól i
proszek do pieczenia.2. Gdy składniki będą dobrze wymieszane, miksuj na średnich obrotach około 3-4 minuty, aż masa będzie jednolita, bladożółta i gęsta.3. Przełóż ciasto do małej formy do pieczenia, piecz w 180o około 40 minut. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe.4. Dobrze wystudź ciasto.5. Wymieszaj roztopione
masło z
cukrem pudrem. Dodaj tyle
soku z cytryny, by polewa miała konsystencję gęstej pasty dającej się rozsmarować.6. Rozprowadź polewę na powierzchni ciasta i ozdób.