Wykonanie
Kabanossa to zimowa zupa na kabanosach. Zamiast
kurczaka czy innego
mięsa, dajemy
kabanosy. Muszą być dobrej jakości, pachnące
dymem i jałowcem. W przeciwnym przypadku zrobimy zupę smakującą jak ugotowana na parówkach. Podobną zupą zostałam poczęstowana u znajomych i bardzo nam zasmakowała. Przerobiłam troszkę na swoją modłę i chwalę się rezultatem. Dzięki Adam za inspirację!
Składniki:2-3
kabanosy - zależy jak mięsożerni jesteście1
por - biała i jasnozielona część będzie nam potrzebna2
marchewki2
pietruszki1/2kg
brukselki1 puszka
pomidorów lub 2-3 łyżki przecieru1 ząbek
czosnku1 łyżka
śmietany do zupy
przyprawy:
papryka,
pieprz,
sól, harissa (można użyć
ostrej papryki w proszku)
olejWykonanie:
Kabanosy pokroić na plastry grubości 3-5mm.
Pora obrać z wierzchnich liści, umyć, pokroić w grube plastry.Podsmaż na
oleju kabanosy, dodaj
pora i chwilę trzymaj na ogniu, często mieszając.W międzyczasie obierz i umyj resztę warzyw.
Pietruszkę i
marchew pokrój na grube plastry.Dodaj ok 2-2,5 litra
wody do smażących się
kabanosów z
porem.Dodaj resztę warzyw i dopraw do smaku
solą.Gdy warzywa będą miękkie dodaj
pomidory z puszki (lub przecier) oraz resztę przypraw i rozgnieciony ząbek
czosnku.Gotuj jeszcze 10 min i wyłączDodaj
śmietanę i zamieszaj. Można podawać z
makaronem.