Wykonanie
Jak to się stało, że nie wrzucałam tego dania jeszcze na blog? Robię je dość często, ale zawsze znika nim się obejrzę. Wszyscy bardzo lubimy tak przygotowaną chińszczyznę. Jest szybko - danie da się zrobić spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest także zdrowo.To danie to moja wersja, taka "spolszczona" - nie ma tu chińskich
grzybów ani
bambusa. Jest za to
czerwona papryka, która teraz jesienią jest najsmaczniejsza; jest
cebula i
zielony groszek który absolutnie uwielbiam (ale tylko jako świeży ugotowany czy mrożony). Do tego
mięso z piersi kurczaka oraz
mieszanka przypraw, która jest już bardziej "chińska". Całość jest bardzo smaczna i dająca się polubić na tyle by weszła na stałe do naszego menu.Przepis własny.Składniki na 3-4 porcje
mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości
mięso z udźca
kurczaka) - 0,6 kg
ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (
ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły
biały ryż)1 duża
czerwona papryka200 g
groszku zielonego (może być mrożony)2
cebule średniej wielkościtłuszcz do podsmażenia
Przyprawy po szczypcie, ja zawsze dokładam według uznania troszkę więcej któregoś z poniższych:
słodka paprykaostra paprykapieprz ziołowykmin rzymski (tego
daję kilka szczypt)
imbirsólMożna skorzystać z gotowej mieszanki do kuchni chińskiej, pilnować tylko by nie zawierała konserwantów itp.Wykonanie:Ugotować
ryż według opisu na opakowaniu z dodatkiem
soli.
Mięso pokroić w kostkę.
Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski, przeciąć na pół lub na 3 części jeżeli
papryka jest bardzo duża.
Groszek ugotować na miękko.
Cebule pokroić w cieniutkie plastry.Na patelni rozgrzać tłuszcz, najpierw podsmażyć
cebulkę z dodatkiem
soli, po chwili dodać
paprykę (podsmażać aż lekko zmięknie), następnie dodać
mięso. Kiedy
mięso jest już miękkie dodać
groszek. Doprawić do smaku. Danie powinno być wyraziste, pikantne.
Mięso z dodatkami podawać ułożone na
ryżu.
Ryż można także doprawić do smaku
kminem i
imbirem.Ps.Jeżeli na patelni zostało trochę tłuszczu, można dolać do niego szklankę
bulionu, doprawić w/w
przyprawami i zaklepać
mąką. Polać tak przygotowanym sosem
ryż.Smacznego!Pozdrawiam,
Kasia .