Wykonanie
Ten przepis powstał jako wariacja na temat mojego
kurczaka serowo-
musztardowego . Tym razem jednak
jabłko padło bardzo daleko od jabłoni ;) i powstało zupełnie nowe dane. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Polecam! :)
2
filety z piersi kurczaka2
cebule1/2 dużej
papryki czerwonej2 łyżki ajvaru + 1 do
mięsa1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
majerankuew.
sól i
pieprz do smaku2 plastry
sera żółtego2 łyżeczki
majonezuFilety umyć i lekko rozbić. Natrzeć łyżką ajvaru. Odstawić.Przygotować warzywa:
cebulę obrać i posiekać w kostkę.
Paprykę pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na łyżce
oleju. Kiedy będzie szklista, dodać
paprykę i chwilę smażyć razem. Następnie dodać 2 łyżki ajvaru i
przyprawy. Chwilę dusić.Filety ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na filetach ułożyć warstwę warzyw. Na każdym filecie położyć plasterek
sera i posmarować łyżeczką
majonezu.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200-220 st, aż
ser będzie złoty. (ok.15 min.)------------------------------------------------------------------------------Jak jeszcze wykorzystać ajvar?- Pasta ajvarowa-
Kurczak z
cytryną po kopenhasku a la Nyhavn- Penne z sosem ajvarowymAkcja "
Kurczak na 1000 sposobów "