ßßß Cookit - przepis na Kurczak w stylu bałkańskim pod serową pierzynką

Kurczak w stylu bałkańskim pod serową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Ten przepis powstał jako wariacja na temat mojego kurczaka serowo-musztardowego . Tym razem jednak jabłko padło bardzo daleko od jabłoni ;) i powstało zupełnie nowe dane. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Polecam! :)
2 filety z piersi kurczaka
2 cebule
1/2 dużej papryki czerwonej
2 łyżki ajvaru + 1 do mięsa
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
ew. sól i pieprz do smaku
2 plastry sera żółtego
2 łyżeczki majonezu
Filety umyć i lekko rozbić. Natrzeć łyżką ajvaru. Odstawić.
Przygotować warzywa: cebulę obrać i posiekać w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na łyżce oleju. Kiedy będzie szklista, dodać paprykę i chwilę smażyć razem. Następnie dodać 2 łyżki ajvaru i przyprawy. Chwilę dusić.
Filety ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na filetach ułożyć warstwę warzyw. Na każdym filecie położyć plasterek sera i posmarować łyżeczką majonezu.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200-220 st, aż ser będzie złoty. (ok.15 min.)
------------------------------------------------------------------------------
Jak jeszcze wykorzystać ajvar?
- Pasta ajvarowa
- Kurczak z cytryną po kopenhasku a la Nyhavn
- Penne z sosem ajvarowym
Akcja "Kurczak na 1000 sposobów "
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/01/Kurczak-w-stylu-balkanskim-pod-serowa-pierzynka.html