Wykonanie

Kilka dni temu córki namówiły mnie na zrobienie wigilijnego barszczyku z uszkami. Jest to bez wątpliwości ulubione danie całej naszej rodzinki i dlaczego niby mamy czekać na nie cały rok ?Nasz farsz jest przepyszny, składa się z gotowanej
fasoli, smażonej
cebuli i ugotowanych
suszonych grzybów. Tych ostatnich mamy już mało, więc zastąpiłyśmy połowę duszonymi
pieczarkami. Chociaż uszek zrobiłyśmy sporo, farszu nam zostało. Postanowiłam go wykorzystać do nadziania roladek
z piersi kurczaka, dodając mu do towarzystwa
żółty ser.4
filety z kurczaka4 łyżki farszu do uszek
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka4 małe plastry
żółtego seraMięso rozbijamy, solimy i posypujemy w/w
przyprawami. Na każdym plastrze rozsmarowujemy łyżkę farszu, na to kładziemy plasterek
sera i zawijamy w roladki. Smażymy na patelni grillowej, lekko posmarowanej
olejem, najpierw złączeniem do dołu,
potem po kilka minut z każdej strony.

Zjedliśmy je z pyzami drożdżowymi i
sosem grzybowo-
cebulowym oraz z
sałatką ze szczawiu, pokazaną w poprzednim wpisie. Wszyscy wcinali, aż się uszy trzęsły ( w końcu z uszkowym farszem…). Smacznego !