ßßß Cookit - przepis na Tort z M&M’s i WW

Tort z M&M’s i WW

nazwa

Wykonanie

Kolorowy tort z MΌM’s i wafelkami WW, przełożony masą z serka mascarpone i bitej śmietany.
Nie wymaga szczególnych umiejętności dekoracyjnych, ani tak na prawdę kulinarnych.
Jego ozdobienie daje niesamowitą frajdę, a przygotowanie jest równie banalne co ozdabianie :)
Tort nie należy do tanich, ze względu na koszt składników ( głównie mascarpone, WW i MΌM’s ), ale efekt końcowy i zachwyceni goście – bezcenne, wynagradzają wszystko :)
Środek tortu możemy zrobić tak na prawdę jaki chcemy, taki jaki lubimy, lub taki, którego jesteśmy pewni, że jest sprawdzony, smaczny, łatwy itd. :)
Tort wyjątkowy, imprezka udana, solenizant zachwycony i to najważniejsze :)
Składniki:
Ciasto:
120g czekolady mlecznej
220ml mleka
260g masła
400g cukru
4 jajka
220ml jogurtu naturalnego
400g mąki pszennej
50g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem:
330 ml śmietanki 36%
500 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3-4 banany
Masa na wierzch i boki tortu:
tabliczka czekolady gorzkiej
170g masła
Poncz:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
łyżeczka cukru
Dekoracja:
2 opakowania MΌM’s Crispy
12 opakowań wafelków WW ( lub KIT KAT )
wstążeczka ( opcjonalnie do dekoracji – wafelki trzymają się same bardzo mocno )
Przygotowanie:
Mleko, masło, cukier i kakao podgrzewamy w garnku, mieszamy, do połączenia się wszystkich składników, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Szykujemy sobie dwie miski:
W pierwszej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt i mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę kakaową i całość mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli.
Zawartość drugiej miski ( suche składniki ), wsypujemy do pierwszej miski, w której mieszaliśmy masę kakaową i całość mieszamy ze sobą krótko, tylko do momentu połączenia się ze sobą całości.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26cm. (spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia ). Pieczemy przez ok. 50min./180st.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, by przestygło.
Przestygnięte ciasto oddzielamy nożem od tortownicy i odwracamy razem z tortownicą do góry nogami ( w ten sposób otrzymamy płaską górę ciasta ). Ciasto dzielimy na 3 blaty.
Śmietankę ubijamy mikserem, a kiedy będzie już sztywna, dodajemy po łyżce cały serek mascarpone, następnie ekstrakt waniliowy i cukier puder.
Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cytrynę mieszamy z cukrem i wodą, powstanie nam poncz do nasączania blatów.
Na paterze układamy 1 blat ciasta, nasączamy odrobiną ponczu, na całej powierzchni rozkładamy plasterki banana i wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem.
Drugi blat znowu nasączamy, układamy banany, wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i przykrywamy trzecim blatem.
Wkładamy tort do lodówki na godzinkę.
By wykończyć nasz tort, robimy masę, którą smarujemy boki i wierzch.
Połamaną na kostki czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, by była płynna i odstawiamy na chwilę, by przestygła.
Masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując, dodajemy chłodną, ale nadal płynną czekoladę.
Gotową masą smarujemy cały tort.
Wafelki WW dzielimy na pojedyncze sztuki i obklejamy nimi cały tort, dookoła.
Na górę tortu wysypujemy MΌM’s ( proponuję zrobić to dopiero kiedy masa zastygnie, by cukierki nie zastygły razem z masą, później dużo łatwiej będzie kroiło się tort ).
Inpiracja: mojewypieki :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/tort-z-mms-ww