Wykonanie
Kolorowy tort z MΌM’s i
wafelkami WW, przełożony masą z
serka mascarpone i
bitej śmietany.Nie wymaga szczególnych umiejętności dekoracyjnych, ani tak na prawdę kulinarnych.Jego ozdobienie
daje niesamowitą frajdę, a przygotowanie jest równie
banalne co ozdabianie :)Tort nie należy do tanich, ze względu na koszt składników ( głównie
mascarpone, WW i MΌM’s ), ale efekt końcowy i zachwyceni goście – bezcenne, wynagradzają wszystko :)Środek
tortu możemy zrobić tak na prawdę jaki chcemy, taki jaki lubimy, lub taki, którego jesteśmy pewni, że jest sprawdzony, smaczny, łatwy itd. :)Tort wyjątkowy, imprezka udana, solenizant zachwycony i to najważniejsze :)Składniki:Ciasto:120g
czekolady mlecznej220ml
mleka260g
masła400g
cukru4
jajka220ml
jogurtu naturalnego400g
mąki pszennej50g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliKrem:330 ml
śmietanki 36%500 g
mascarpone2 łyżki
cukru pudru1 łyżka ekstraktu
waniliowego3-4
bananyMasa na wierzch i boki
tortu:tabliczka
czekolady gorzkiej170g
masłaPoncz:1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
wodyłyżeczka
cukruDekoracja:2 opakowania MΌM’s Crispy12 opakowań
wafelków WW ( lub KIT KAT )wstążeczka ( opcjonalnie do dekoracji –
wafelki trzymają się same bardzo mocno )Przygotowanie:
Mleko,
masło,
cukier i
kakao podgrzewamy w garnku, mieszamy, do połączenia się wszystkich składników, ale nie doprowadzamy do zagotowania.Dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Szykujemy sobie dwie miski:W pierwszej misce roztrzepujemy
jajka, dodajemy
jogurt i mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę
kakaową i całość mieszamy.W drugiej misce mieszamy
mąkę z proszkiem,
sodą i szczyptą
soli.Zawartość drugiej miski ( suche składniki ), wsypujemy do pierwszej miski, w której mieszaliśmy masę
kakaową i całość mieszamy ze sobą krótko, tylko do momentu połączenia się ze sobą całości.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26cm. (spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia ). Pieczemy przez ok. 50min./180st.Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, by przestygło.Przestygnięte ciasto oddzielamy nożem od tortownicy i odwracamy razem z tortownicą do góry nogami ( w ten sposób otrzymamy płaską górę ciasta ). Ciasto dzielimy na 3 blaty.
Śmietankę ubijamy mikserem, a kiedy będzie już sztywna, dodajemy po łyżce cały
serek mascarpone, następnie ekstrakt
waniliowy i
cukier puder.Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Banany kroimy w plasterki i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Cytrynę mieszamy z
cukrem i
wodą, powstanie nam poncz do nasączania blatów.Na paterze układamy 1 blat ciasta, nasączamy odrobiną ponczu, na całej powierzchni rozkładamy plasterki
banana i wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem.Drugi blat znowu nasączamy, układamy
banany, wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i przykrywamy trzecim blatem.Wkładamy tort do lodówki na godzinkę.By wykończyć nasz tort, robimy masę, którą smarujemy boki i wierzch.Połamaną na kostki
czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej, by była płynna i odstawiamy na chwilę, by przestygła.
Masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując, dodajemy chłodną, ale nadal płynną
czekoladę.Gotową masą smarujemy cały tort.
Wafelki WW dzielimy na pojedyncze sztuki i obklejamy nimi cały tort, dookoła.Na górę
tortu wysypujemy MΌM’s ( proponuję zrobić to dopiero kiedy masa zastygnie, by
cukierki nie zastygły razem z masą, później dużo łatwiej będzie kroiło się tort ).




Inpiracja: mojewypieki :)Kategorie: