Wykonanie
19 grudnia, 2011 by Magdalena Tomaszewska-BolałekSkładniki na samosy :400 g
mąki pszennej100 g stopionego
masła150 ml
wody3
ziemniaki½
kalafiora220 g świeżego
groszku½ łyżki nasion
kozieradki1 łyżka
kurkumy½ łyżki
cynamonu½ łyżki mielonej
kolendry1 łyżka
soliDo miski wsypać
sól i
mąkę, wlać roztopione
masło. Całość wymieszać i dodać
wody. Zagniatać przez pięć minut. Ciasto odstawić i przykryć aby nie schło. Warzywa ugotować (
ziemniaki i
kalafiora pokroić na małe kawałki). Na patelni rozgrzać
masło. Wrzucić ugotowane warzywa. Po chwili dodać
przyprawy,
potem smażyć pod przykryciem przez 15 minut. Po ugotowaniu odstawić, aby warzywa przestygły. Z ciasta ulepić kulki na placki o średnicy 15 cm. Każdy placek przekroić na połowę, włożyć nadzienie i uformować stożek. W garnku rozgrzać
olej (samosy powinny w nim pływać). Smażyć przez 10-15 minut. Wyjąć z tłuszczu i odsączyć.Podobne wpisyIndyjska kuchnia wegetariańska
Puri – nadymające się placki z
mąki pszennejTikka
masalaKakri raita – induska mizeriaDahi – indyjski
jogurt