Wykonanie
Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i ostra. Bazuje przede wszystkim na daniach z dodatkiem
kukurydzy oraz
fasoli w różnych formach. Nie brak w niej również świeżych warzyw:
cebuli,
awokado,
pomidorów i przypraw:
chilli, papryczek jalapeño,
czosnku,
cynamonu czy
oregano. Ta współczesna jest
owocem przenikania się indiańskich receptur z nawykami kulinarnymi przywiezionymi przez przybyszów z Europy. W połączeniu z kuchnią amerykańską dała życie Tex-Mex – kuchni regionalnej dziś popularnej na całym świecie, a powstałej w stanach Teksas, Arizona, Nowy Meksyk oraz Kolorado. Dziś proponuję przepis kuchni fusion w stylu meksykańskim. W menu jest
kurczak z
oregano, gotowana
fasola i guacamole . Ten ostatni element posiłku znany był już za czasów Azteków.Składniki:duża
pierś kurczaka100 g
fasoli Bayo1
cebula2 łyżki
soli2 łyżki
oreganoGuacamole1 dojrzałe
awokado2-3
pomidory1
cebulaklika kropel
soku z cytrynysólpieprztabascoFasolę gotujemy z posiekaną w kostkę
cebulą i łyżką
soli, aż
zrobi się miękka (należy jednak uważać aby jej nie rozgotować).
Kurczaka kroimy w długie paski i smażymy na patelni. Na sam koniec smażenia dodajemy
sól oraz
oregano. W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Do blendera wrzucamy
awokado,
pomidory (bez skórki),
cebulę i
przyprawy, po czym miksujemy na gładką pastę.
Sok z cytryny spowoduje, że nasze guacamole nie ściemnieje.
