Wykonanie
Awokado pochodzi z Meksyku. Moją ulubioną odmianą dostępną w Polsce (i najczęściej uprawianą na świecie) jest Hass. Jej nazwa pochodzi od Rudolpha Hassa, który w 1935 wprowadził na rynek tę odmianę. Cudowny
owoc ma zastosowanie głównie kulinarne, chociaż w Azji robi się z niego również maseczkę regenerującą na twarz i włosy. Muszę przyznać, że nie była to miłość od pierwszego posmakowania. W latach dziewięćdziesiątych XX wieku zaczęły pojawiać się w Polsce różne egzotyczne
warzywa i owoce. Oczywiście było wśród nich
awokado . Za pierwszym razem nie smakowało mi zupełnie. Było twarde, lekko gorzkawe i miało smak mydła. Dopiero za którymś podejściem przyzwyczaiłam się do egzotycznego przybysza. Nie przypuszczałam jeszcze, że stanie się on jednym z moich ulubionych produktów. Dziś nie wyobrażam sobie tygodnia bez kanapek z
awokado posypanych odrobiną
soli, a także innych cudownych potraw. Oto przepis na jedną z nich.2
awokado1
pomidor3 ząbki
czosnkuświeże
oregano (ja użyłam
oregano pstre)
sól,
pieprz,
sok z cytrynyser do posypania
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki i skrapiamy
sokiem z cytryny. Polówki lekko wydrążamy, a to co wydrążymy drobno siekamy i wrzucamy do miseczki.
Pomidora obieramy ze skórki i drobno kroimy.
Czosnek siekamy.
Pomidora i
czoenek dorzucamy do miski z miąższem
awokado, doprawiamy
solą i
pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy połówki
awokado. Posypujemy
serem (albo i nie, zależnie od preferencji).
Awokado wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym
oregano.