Wykonanie
Wlaściwości odżywczych
awokado nie da się przecenić. Przez wielu dietetyków uważane jest za pożywienie doskonałe, tzw. "superfood". Tłuszcze
awokado są zdrowe dla
serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3. Ponadto, j ak na razie nie ma
awokado genetycznie modyfikowanych, a Environmental Working Group na swojej liście „czystej 15” (
warzyw i owoców) zamieściła nie-organiczne
awokado jako
owoce, w których prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów.Ten
owoc alfabetu (jest tak nazywany, ponieważ zawiera prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6) ma zbawienny wpływ również na
serce, oczy i trawienie. Obniża ciśnienie i
cukier we
krwi, ma działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe.Pomijając cenne wartości odżywcze, dla mnie
awokado to po prostu przysmak. Jego bajecznie kremowa konsystencja
daje duże
pole do popisu. Może być bazą do słodkich i słonych kremów, zastepować
masło lub
wędlinę. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do
sałaty.Ja przygotowałam z niego bardzo szybki i prosty sos. Takie "minimum skladników, maksimum smaku".Często w supermarketach dostępne są jedynie niedojrzałe
awokado. By zmiekło, należy owinąć je w papier lub postawić obok
bananów w temperaturze pokojowej i poczekać 2 - 3 dni.Oczywiście do dzisiejszego dania można dodać więcej dodatków i przypraw. Ja zdecydowałam się jedynie na
pieprz,
sól i
pomidora, gdyż nie chciałam, by smak
awokado był czymś zagłuszony i zależało mi na prostocie.Składniki (na jedną porcję):jedna porcja
makaronu ugotowanego al dente (ok. 100 g)1/2 dojrzałego
awokado1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek1 średniej wielkości
pomidor lub kilka
suszonych pomidorówulubiony
ser, startygarść podprażonych
migdałówsól,
pieprzWykonanie:
Awokado,
czosnek,
sok z cytryny,
oliwę zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić
solą i
pieprzem.
Pomidora pokroic w plasterki lub kostkę.
Makaron wymieszać z sosem,
pomidorami. Przed podaniem posypać
serem i podprażonymi
migdałami. Podawać lekko ciepłe.Smacznego!(inspiracja - blog Flourishing Foodie, niektóre informacje o
awokado pochodzą ze strony Fakty dla Zdrowia)
_____________________________________________________________________________A oto mój nowy nabytek, który za moment zapełni się świątecznymi łakociami. Jak na razie musi zadowolić się jedynie
kaki,
gruszkami i
pomidorami, biedaczek!