Wykonanie
Makaron z
awokado to wyjątkowo syte i szybkie w przygotowaniu danie o wyjątkowym smaku. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie tego zdrowego
owocu.Dlaczego warto jeść awokado? Ze względu na jego niezwykłe właściwości odżywcze.
Awokado bogate jest w wit. A, K, B i E, ma właściwości przeciwzapalne, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, dobrze wpływa na nasz wzrok. Jest skarbnicą potasu (zawiera go więcej niż
banany), kwasów omega-3 i kwasu foliowego (który jest niezbędny dla kobiet w ciąży i naszego
serca).
Awokado zawiera dużo kalorii, natomiast nie należy się tym przejmować, ponieważ są to kalorie pełne wartości odżywczych. Badania wykazują że
awokado przyczynia się do szybkiego spalania tłuszczu.
Awokado ma również swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym - jego składniki pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek.Nie pozostaje nam nic innego, jak włączyć
awokado do naszej diety.
Składniki:300 g
makaronu kukurydzianego1 dojrzałe
awokado2 ząbki
czosnku6
suszonych pomidorówsól,
pieprz,
gałka muszkatołowaoliwa z oliwekSposób przygotowania:1.
Makaron ugotować al dente.2.
Awokado obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.3. Na rozgrzaną
oliwę wrzucić
awokado,
czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć ok 7 minut.4.
Suszone pomidory pokroić. Dodać do
awokado.5.
Makaron dodać do zawartości patelni. Smażyć ok. 2 minuty. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.
SMACZNEGO!