Wykonanie
Zimowe pappardelle
Składniki50 dag
makaronu pappardelle20 dag
jarmużukilka różyczek
brokułu2 marchwie2 ząbki
czosnku25 dag
boczku25 dag
pomidorków koktajlowych1 szklanka
kiełków fasolki mung
sól morska z
pieprzem Kamis4 łyżki
oliwy z oliwekCzas przygotowania: 30 minPrzepis na: Zimowe pappardelleJest, jest, jest! Tak, śnieg. A raczej jego marna namiastka, ale lepszy rydz niż nic. Przynajmniej moje dziecko może dzisiaj sprawdzić, co to jest i jak wygląda. Bo do tej
pory widziało chyba tylko w książce i telewizji ;) No, ale zrobiło się przy tym -5 st. C, więc żeby dostarczyć trochę witamin organizmowi, zapraszam na pyszny
makaron.Podana ilość składników powinna wystarczyć dla 4 głodnych osób.
Marchew obieram i kroję na cieniutki paseczki. Z
jarmużu usuwam łodyżki i grubsze żyłki i też kroję go drobno.
Brokuł dzielę na małe różyczki. Wrzucam to wszystko na
oliwę i na średnim ogniu przesmażam, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przeciskam przez praskę
czosnek i dodaję do warzyw.Na drugiej patelni podsmażam
boczek pokrojony na kostkę. Teoretycznie
mogę zrobić wszystko na jednej, ale przy tłuściejszym
boczku wolę skorzystać z dwóch patelni i niepotrzebny tłuszcz odlać.Gotuję
makaron w osolonej wodzie. W tym czasie warzywa powinny już być gotowe, wiec jeszcze dodaję do nich
kiełki i zostawić na momencik. Większość
kiełków jem na surowo, ale akurat
fasolka mung smakuje mi dopiero, kiedy jest po niewielkiej obróbce cieplnej.Odcedzam
makaron, dodaję do warzyw, mieszam. Jeszcze tylko
pomidorki kroję na ćwiartki i na surowo
daję do każdej porcji. Doprawiam
solą morską z
pieprzem i danie gotowe. Zdrowo i kolorowo. Smacznego!
Podobne przepisy
Naleśniki z
mięsemFocaccia z
suszonymi pomidorami i
rozmarynemPenne ze
szpinakiemTagliatelle ze
szpinakiemKurczak z
kaszką kuskus