ßßß
Składniki50 dag makaronu pappardelle20 dag jarmużukilka różyczek brokułu2 marchwie2 ząbki czosnku25 dag boczku25 dag pomidorków koktajlowych1 szklanka kiełków fasolki mungsól morska z pieprzem Kamis4 łyżki oliwy z oliwekCzas przygotowania: 30 minPrzepis na: Zimowe pappardelleJest, jest, jest! Tak, śnieg. A raczej jego marna namiastka, ale lepszy rydz niż nic. Przynajmniej moje dziecko może dzisiaj sprawdzić, co to jest i jak wygląda. Bo do tej pory widziało chyba tylko w książce i telewizji ;) No, ale zrobiło się przy tym -5 st. C, więc żeby dostarczyć trochę witamin organizmowi, zapraszam na pyszny makaron.Podana ilość składników powinna wystarczyć dla 4 głodnych osób. Marchew obieram i kroję na cieniutki paseczki. Z jarmużu usuwam łodyżki i grubsze żyłki i też kroję go drobno. Brokuł dzielę na małe różyczki. Wrzucam to wszystko na oliwę i na średnim ogniu przesmażam, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przeciskam przez praskę czosnek i dodaję do warzyw.Na drugiej patelni podsmażam boczek pokrojony na kostkę. Teoretycznie mogę zrobić wszystko na jednej, ale przy tłuściejszym boczku wolę skorzystać z dwóch patelni i niepotrzebny tłuszcz odlać.Gotuję makaron w osolonej wodzie. W tym czasie warzywa powinny już być gotowe, wiec jeszcze dodaję do nich kiełki i zostawić na momencik. Większość kiełków jem na surowo, ale akurat fasolka mung smakuje mi dopiero, kiedy jest po niewielkiej obróbce cieplnej.Odcedzam makaron, dodaję do warzyw, mieszam. Jeszcze tylko pomidorki kroję na ćwiartki i na surowo daję do każdej porcji. Doprawiam solą morską z pieprzem i danie gotowe. Zdrowo i kolorowo. Smacznego!
Podobne przepisy
Naleśniki z mięsem
Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynemPenne ze szpinakiem
Tagliatelle ze szpinakiemKurczak z kaszką kuskus