Wykonanie
Ostatnio obsesyjnie zajadamy się
jarmużem, więc i w
sałatce nie mogło go zabraknąć :)
Składniki:
makaron świderki pełnoziarnisty 2 szklanki (przed ugotowaniem)
1 duży
por (biała część)
jarmuż ok. 10 liści
ser feta ok. 150g
pomidory suszone w zalewie
oliwnej ok. 6-7 sztuk5-7
pomidorków koktajlowych2
jajka ugotowane na twardo
sól morska i
pieprz do smakuPrzygotowanie:1.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną
wodą i pozostawić do ostygnięcia.
2. Liście
jarmużu umyć, pozbawić łodyg i ugotować na parze do miękkości (ok. 10 minut). Po przestudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.3.
Por (białą część) grillować w piekarniku, aż stanie się miękki, ale można też razem z
jarmużem ugotować go na parze. Po przestudzeniu, pokroić na cienkie plasterki.4.
Ser feta i
jajka pokroić w kostkę,
pomidory suszone na mniejsze kawałki,
pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki.5. Całość polać 2 łyżkami zalewy
oliwnej z
pomidorów suszonych (można zastąpić
oliwą z oliwek) oraz przyprawić
solą i
pieprzem do smaku. Całość wymieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem.