Wykonanie

Składniki50 dag
makaronu penne50 dag
mięsa1 spora
cebula2
czerwone papryki2
pomidory1 mały
przecier pomidorowysólpieprzsuszona
bazyliapapryka w proszku150 ml
śmietany2
jajakilka plastrów
sera żółtegoszczypiorekCzas przygotowania: 45-50 minZapiekanka makaronowa ma to do siebie, że nadaje się do niej większość
makaronów i można zapiec dosłownie wszystko. Dziś maszyna losująca (czyli moja prawa ręka) wybrała penne. Reszta już poszła gładko.
Makaron gotuję al dente według czasu podanego na opakowaniu.
Mięso (jakie lubicie – u mnie była
szynka wieprzowa, bo jakoś ostatnio mi posmakowała)
mielę na drobnym sitku.
Cebulę kroję piórka, a
paprykę na kostkę. Oba warzywa wrzucam na
olej i nieco duszę. Kiedy
cebula jest już zeszklona, dodaję
mięso i podsmażam.Następnie parzę
pomidory (wyjątkowo mi skórka z
pomidorów nie leży, więc zawsze ją ściągam z biednego
pomidora) i obieram, po czym kroję na kostkę. Kiedy
mięso jest podsmażone, wrzucam
pomidory i mały
przecier pomidorowy, żeby sos się zagęścił i miał konkretny smak.Na koniec doprawiam
solą,
pieprzem,
bazylią,
słodką papryką w proszku i zestawiam patelnię z kuchenki. I od razu nastawiam piekarnik na 170 st. C.
Makaron też się już ugotował, więc przekładam go do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę (u mnie 12%, ale tu bym się skłaniała do jakiejś bardziej tłustej może) mieszam z
jajami i zalewam nią
makaron. Na
makaron przekładam sos
mięsny i na górę kładę kilka plastrów
sera. Wkładam naczynie (nie przykrywam) na 25-30 minut do nagrzanego piekarnika.Siekam drobno
szczypiorek i kiedy zapiekanka będzie gotowa, posypuję ją
zieleniną. Smacznego!


Podobne przepisyPenne z sosem mięsnymTrzy błyskawiczne dipyPenne ze
szpinakiem
Faszerowany
kabaczek
Lasagne ze
szpinakiem i
mięsem