ßßß
Składniki50 dag makaronu penne50 dag mięsa1 spora cebula2 czerwone papryki2 pomidory1 mały przecier pomidorowysólpieprzsuszona bazyliapapryka w proszku150 ml śmietany2 jajakilka plastrów sera żółtegoszczypiorekCzas przygotowania: 45-50 minZapiekanka makaronowa ma to do siebie, że nadaje się do niej większość makaronów i można zapiec dosłownie wszystko. Dziś maszyna losująca (czyli moja prawa ręka) wybrała penne. Reszta już poszła gładko.Makaron gotuję al dente według czasu podanego na opakowaniu.Mięso (jakie lubicie – u mnie była szynka wieprzowa, bo jakoś ostatnio mi posmakowała) mielę na drobnym sitku. Cebulę kroję piórka, a paprykę na kostkę. Oba warzywa wrzucam na olej i nieco duszę. Kiedy cebula jest już zeszklona, dodaję mięso i podsmażam.Następnie parzę pomidory (wyjątkowo mi skórka z pomidorów nie leży, więc zawsze ją ściągam z biednego pomidora) i obieram, po czym kroję na kostkę. Kiedy mięso jest podsmażone, wrzucam pomidory i mały przecier pomidorowy, żeby sos się zagęścił i miał konkretny smak.Na koniec doprawiam solą, pieprzem, bazylią, słodką papryką w proszku i zestawiam patelnię z kuchenki. I od razu nastawiam piekarnik na 170 st. C.Makaron też się już ugotował, więc przekładam go do naczynia żaroodpornego. Śmietanę (u mnie 12%, ale tu bym się skłaniała do jakiejś bardziej tłustej może) mieszam z jajami i zalewam nią makaron. Na makaron przekładam sos mięsny i na górę kładę kilka plastrów sera. Wkładam naczynie (nie przykrywam) na 25-30 minut do nagrzanego piekarnika.Siekam drobno szczypiorek i kiedy zapiekanka będzie gotowa, posypuję ją zieleniną. Smacznego!
Podobne przepisyPenne z sosem mięsnymTrzy błyskawiczne dipyPenne ze szpinakiem
Faszerowany kabaczek
Lasagne ze szpinakiem i mięsem