ßßß
Składnikibiszkopt:4 jaja260 g cukru260 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniado nasączenia ciasta:sok z 1 cytryny1 łyżeczka cukruprzełożenie:160 g miękkiej marmolady różanej375 ml śmietany kremówki (30% - może być 36%)375 g serka typu Philadelphia0,75 szklanki cukru pudruopcjonalnie przyprawa do dań słodkich Kamis1 szklanka wiórków kokosowychCzas przygotowania: 80 min (wliczając czas potrzebny na schłodzenie masy)Przepis na: Torcik kokosowo-różanyWczoraj na żądanie grupy trzymającej władzę, zwanej rodziną, piekłam biszkopty. W lodówce siedział serek Philadelphia, miałam też wiórki kokosowe, bo jakiś czas temu zamierzałam coś z nich zrobić. Ostatecznie powstał torcik.Biszkopt jest upieczony według tego przepisu . kroję go na trzy części – jeśli jest górka, to ją ścinam.Teraz masa – w misce ubijam na sztywno śmietanę, w międzyczasie dosypując cukier. Nie wsypuję od razu całego, tylko tak po 2 łyżeczki. W drugiej misce ubijam serek – nie za długo, tylko tyle, żeby łatwo dało się go później zmieszać ze śmietaną. Chciałam czymś ożywić smak serka i wybrałam do niego przyprawę do dań słodkich Kamis. Ta przyprawa jest w słoiczku z młynkiem, więc trudno mi określić, ile jej dokładnie dosypałam – do smaku. Następnie na małych obrotach mieszam serek ze śmietaną. Odstawiam masę na godzinę do lodówki, żeby odrobinę stężała.Dolny i środkowy blat biszkoptu skrapiam sokiem z cytryny pomieszanym z łyżeczką cukru.Smaruję dolny blat marmoladą różaną – wybrałam miękką marmoladę, żeby nie zepsuć ciasta. Przygotowana wcześniej masa jest już dość chłodna, więc dzielę ją na cztery części. Pierwszą wykładam na warstwę róży i wyrównuję ją.Teraz to samo z drugim blatem – układam go na masie, smaruję marmoladą i daję drugą część masy.Układam ostatni blat. Pozostałe dwie części masy posłużą do pokrycia torciku z góry i po bokach. Pozostaje już tylko obsypać całość wiórkami kokosowymi i wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!

Podobne przepisy
Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi
Babeczki ucieraneBardzo cytrynowe ciastka z serem ricotta
Dwukolorowa babka
Orzeźwiające ciasto cytrynowe