Wykonanie

Składniki
biszkopt:4
jaja260 g
cukru260 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniado nasączenia ciasta:sok z 1
cytryny1 łyżeczka
cukruprzełożenie:160 g miękkiej
marmolady różanej375 ml
śmietany kremówki (30% - może być 36%)375 g
serka typu Philadelphia0,75 szklanki
cukru pudruopcjonalnie
przyprawa do dań słodkich Kamis1 szklanka
wiórków kokosowychCzas przygotowania: 80 min (wliczając czas potrzebny na schłodzenie masy)Przepis na: Torcik
kokosowo-różanyWczoraj na żądanie grupy trzymającej władzę, zwanej rodziną, piekłam
biszkopty. W lodówce siedział
serek Philadelphia, miałam też
wiórki kokosowe, bo jakiś czas temu zamierzałam coś z nich zrobić. Ostatecznie powstał torcik.
Biszkopt jest upieczony według tego przepisu . kroję go na trzy części – jeśli jest górka, to ją ścinam.Teraz masa – w misce ubijam na sztywno
śmietanę, w międzyczasie dosypując
cukier. Nie wsypuję od razu całego, tylko tak po 2 łyżeczki. W drugiej misce ubijam
serek – nie za długo, tylko tyle, żeby łatwo dało się go później zmieszać ze
śmietaną. Chciałam czymś ożywić smak
serka i wybrałam do niego
przyprawę do dań słodkich Kamis. Ta
przyprawa jest w słoiczku z młynkiem, więc trudno mi określić, ile jej dokładnie dosypałam – do smaku. Następnie na małych obrotach mieszam
serek ze
śmietaną. Odstawiam masę na godzinę do lodówki, żeby odrobinę stężała.Dolny i środkowy blat
biszkoptu skrapiam
sokiem z cytryny pomieszanym z łyżeczką
cukru.Smaruję dolny blat
marmoladą różaną – wybrałam miękką
marmoladę, żeby nie zepsuć ciasta. Przygotowana wcześniej masa jest już dość chłodna, więc dzielę ją na cztery części. Pierwszą wykładam na warstwę róży i wyrównuję ją.Teraz to samo z drugim blatem – układam go na
masie, smaruję
marmoladą i
daję drugą część masy.Układam ostatni blat. Pozostałe dwie części masy posłużą do pokrycia torciku z góry i po bokach. Pozostaje już tylko obsypać całość wiórkami kokosowymi i wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego!



Podobne przepisy
Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi

Babeczki ucieraneBardzo
cytrynowe ciastka z
serem ricotta
Dwukolorowa babka

Orzeźwiające ciasto
cytrynowe