Wykonanie
Bardzo proste i bardzo smaczne
ciasteczka. Możemy je zrobić w dowolnym kształcie, ale jak zrobimy serduszka, to mogą posłużyć jako walentynkowy prezent last minute ;-) Przepis na ciasto to taka mała modyfikacja ciasta do kruchych babeczek . Foremki w dłoń i robimy Kruche
ciasteczka z
marmoladą .Składniki:100g
margaryny250g
mąkiDuże
jajko50g
cukruŁyżeczka
proszku do pieczeniaŁyżka
cukru waniliowegoMarmoladaWykonanie:
Margarynę siekamy, dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukier z
cukrem waniliowym i wbijamy
jajko. Zagniatamy ciasto, a jak już będzie gładkie i jednolite, to formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny.Ciasto dzielimy na porcje, dość cienko wałkujemy i wykrawamy większe
serca. W połowie większych serduszek wycinamy mniejszą foremką małe
serca. Ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości
ciasteczek, musimy pilnować, żeby się nie przypaliły.Pełne
serce smarujemy
marmoladą, zostawiając suche brzegi, i przykrywamy
ciasteczkiem z okienkiem.