Wykonanie
Składnikiciasto:250 g
mąki200 g
masła75 g
cukru pudru1/4 łyżeczki
solicrème pâtissière:240 g
cukru5 jaj30 g
mąki0,5 l
mleka1
laska waniliiowoce:100 g poziomek200 g
borówki amerykańskiejCzas przygotowania: 60 min
Tarta – pyszne kruche ciasto, do tego słodki crème pâtissière przełamany kwaskowatym smakiem
borówki amerykańskiej i poziomek . Niebo w gębie. Przyznam się od razu, że trochę mi zeszło ze zbieraniem
owoców, bo takie dobre, że część wylądowała od razu w żołądku. Przez to
tarta była minimalnie za długo w piekarniku. Ale i tak wyszła pysznie :)Jeśli chodzi o przygotowanie ciasta, to korzystam cały czas z tego samego, wypróbowanego przepisu . Po w miarę sprawnym zarobieniu ciasta rozwałkowuję je przez folię spożywczą (wtedy nie lepi się do wałka), wykładam formę (moja ma około 29 cm). Na wierzch
daję folię aluminiową i wysypuję ją
ryżem, żeby ciasto nie urosło. Wkładam formę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach wyjmuję folię z
ryżem i piekę ciasto jeszcze około 20 minut.Teraz czas na crème pâtissière.
Mleko wlewam do garnka (na tyle dużego, żeby później można było dodać pozostałe składniki kremu), dodaję ziarenka
wanilii – dzisiaj jak na złość w żadnym sklepie
wanilii nie znalazłam, więc posiłkowałam się
cukrem waniliowym, który dodałam do
żółtek, ale to jednak nie to samo. Włączam palnik i czekam, aż
mleko się zagotuje. W tym czasie do miski wbijam
żółtka, dodaję
cukier i ucieram mikserem. Dodaję
mąkę i jeszcze chwilę miksuję. Jeśli
mleko jest zagotowane, zdejmuję je na chwilę z kuchenki i przekładam utarte
żółtka. Mieszam dokładnie i ponownie wstawiam garnek na kuchenkę, żeby odrobinę podgotować wszystkie składniki. Cały czas pamiętam o mieszaniu. Krem powinien
mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajcie powoli jeszcze odrobinę
mąki, ale z wyczuciem, żeby krem się nie zbrylił.
Tarta zdążyła odrobinę przestygnąć, więc
mogę już przełożyć na nią crème pâtissière. Czekam chwilkę, żeby odrobinę zastygł i dekoruję tartę
owocami.Nie lubię przesadnie słodkich potraw, nawet jeśli to ciasta. Dlatego do tarty z takim kremem zdecydowanie polecam kwaśne
owoce. Smaki się bilansują i wychodzi pyszne ciasto. Smacznego!
Podobne przepisy
Sernik z
borówką amerykańską i
poziomkamiBardzo
cytrynowe ciasto z
poziomkamiTarta z
poziomkami i
galaretkąTarta z prażonymi
jabłkamiTarta-sernik