ßßß
Fot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Brzoskwinie Claufotis - składniki:750 g brzoskwiń100 g cukru3 jajka400 ml mleka100 g mąki1/2 laski waniliimasłosólcukier puderBrzoskwinie Claufotis - sposób przygotowania: Brzoskwinie wkładamy na kilka sekund do wrzątku. Wyjmujemy, osączamy i obieramy za skórki. Następnie kroimy owoce w plastry. W osobnym garnku zagotowujemy mleko z wanilią. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, mieszając. Z ostudzonego mleka wyjmujemy laskę wanilii i, powoli mieszając, wlewamy przygotowaną masę. Odstawiamy na godzinę do ostygnięcia. Formę do ciasta o średnicy 6 cm smarujemy masłem lub oliwą. Na dnie układamy plasterki brzoskwiń i zalewamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Brzoskwiniowe przysmaki
przyrządza się z wiśniami lub czereśniami. Można je piec w dużej żaroodpornej formie lub od razu w małych kokilkach - w sam raz na jedną porcję. Brzoskwinie Claufotis 750 g brzoskwiń 100 g cukru 3 jajka 400 ml mleka 100 g mąki 1/2 laski wanilii masło sól cukier puder Brzoskwinie wkładamy na kilkaOwoce prosto z pieca
: Okazje.info Clafoutis, czyli francuski deser, przypominający nieco pieczony omlet, tradycyjnie przyrządza się z dodatkiem wiśni lub czereśni. Jeśli jednak masz ochotę, urozmaicaj go według uznania. Jeśli nie masz świeżych owoców, użyj tych z puszki, dobrze osączonych z zalewy. Brzoskwinie Claufotis