ßßß Cookit - przepis na Brzoskwinie Claufotis

Brzoskwinie Claufotis

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marco Luca Ghia
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Brzoskwinie Claufotis - składniki:
750 g brzoskwiń
100 g cukru
3 jajka
400 ml mleka
100 g mąki
1/2 laski wanilii
masło
sól
cukier puder
Brzoskwinie Claufotis - sposób przygotowania: Brzoskwinie wkładamy na kilka sekund do wrzątku. Wyjmujemy, osączamy i obieramy za skórki. Następnie kroimy owoce w plastry. W osobnym garnku zagotowujemy mleko z wanilią. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, mieszając. Z ostudzonego mleka wyjmujemy laskę wanilii i, powoli mieszając, wlewamy przygotowaną masę. Odstawiamy na godzinę do ostygnięcia. Formę do ciasta o średnicy 6 cm smarujemy masłem lub oliwą. Na dnie układamy plasterki brzoskwiń i zalewamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brzoskwiniowe przysmaki
przyrządza się z wiśniami lub czereśniami. Można je piec w dużej żaroodpornej formie lub od razu w małych kokilkach - w sam raz na jedną porcję. Brzoskwinie Claufotis 750 g brzoskwiń 100 g cukru 3 jajka 400 ml mleka 100 g mąki 1/2 laski wanilii masło sól cukier puder Brzoskwinie wkładamy na kilka
Owoce prosto z pieca
: Okazje.info Clafoutis, czyli francuski deser, przypominający nieco pieczony omlet, tradycyjnie przyrządza się z dodatkiem wiśni lub czereśni. Jeśli jednak masz ochotę, urozmaicaj go według uznania. Jeśli nie masz świeżych owoców, użyj tych z puszki, dobrze osączonych z zalewy. Brzoskwinie Claufotis
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/168143727/brzoskwinie claufotis/p