Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Marco Luca Ghia
Fot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Brzoskwinie Claufotis - składniki:750 g
brzoskwiń100 g
cukru3
jajka400 ml
mleka100 g
mąki1/2
laski waniliimasłosólcukier puderBrzoskwinie Claufotis - sposób przygotowania:
Brzoskwinie wkładamy na kilka sekund do wrzątku. Wyjmujemy, osączamy i obieramy za skórki. Następnie kroimy
owoce w plastry. W osobnym garnku zagotowujemy
mleko z
wanilią.
Jajka ubijamy z
cukrem i szczyptą
soli. Dodajemy przesianą
mąkę, mieszając. Z ostudzonego
mleka wyjmujemy
laskę wanilii i, powoli mieszając, wlewamy przygotowaną masę. Odstawiamy na godzinę do ostygnięcia. Formę do ciasta o średnicy 6 cm smarujemy
masłem lub
oliwą. Na dnie układamy plasterki
brzoskwiń i zalewamy
ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
Brzoskwiniowe przysmaki
przyrządza się z
wiśniami lub
czereśniami. Można je piec w dużej żaroodpornej formie lub od razu w małych kokilkach - w sam raz na jedną porcję.
Brzoskwinie Claufotis 750 g
brzoskwiń 100 g
cukru 3
jajka 400 ml
mleka 100 g
mąki 1/2
laski wanilii masło sól cukier puder Brzoskwinie wkładamy na kilka
Owoce prosto z pieca
: Okazje.info Clafoutis, czyli francuski deser, przypominający nieco pieczony omlet, tradycyjnie przyrządza się z dodatkiem
wiśni lub
czereśni. Jeśli jednak masz ochotę, urozmaicaj go według uznania. Jeśli nie masz świeżych
owoców, użyj tych z puszki, dobrze osączonych z zalewy.
Brzoskwinie Claufotis