Wykonanie
Składniki250 g
mąki200 g zimnego
masła75 g
cukru pudru1/4 łyżeczki
soli1 szklanka poziomek2
galaretki wiśnioweCzas przygotowania: 10 min plus 40 min pieczenie plus czas na studzenieDoczekałam się. Na krzaczkach poziomek pojawiły się śliczne
owoce. Na razie w ilości dość umiarkowanej, ale na tartę akurat wystarczyło. Mam nadzieję, że kolejny zbiór pozwoli na upieczenie jakiegoś konkretniejszego ciasta. Niemniej, co tu dużo mówić,
tarta jest pyszna.Ciasto na tartę robię według tego przepisu . Po wyłożeniu blachy
ciastem kładę na nim papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsypuję dość dużo
ryżu, żeby ciasto podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Nastawiam piekarnik na 200 st. C i podpiekam ciasto przez jakieś 15 minut. Następnie wyciągam papier z
ryżem i piekę tartę jeszcze około 20-25 minut – aż ładnie zbrązowieje.W tym czasie zagotowuję
wodę i przygotowuję dwie
galaretki wiśniowe według przepisu na opakowaniu.
Tarta się piecze,
galaretka stygnie, więc jest chwila, żeby wyskoczyć do ogrodu i urwać trochę poziomek.Po wyciągnięciu ciasta zostawiam je, aby przestygło. Kiedy jest już chłodne,
daję na nie
poziomki i zalewam tężejącą
galaretką. Raczej nie wcześniej, żeby ciasto nie rozmokło.Teraz jeszcze tylko na godzinkę do lodówki i można jeść. Smacznego :)
Podobne przepisy
Tarta z crème pâtissière i
owocamiBardzo
cytrynowe ciasto z
poziomkamiDwukolorowa babka
Tarta z prażonymi
jabłkamiTarta-sernik