Wykonanie
SKŁADNIKI200 g
mąki150 g
masła lub
margaryny80 g
cukru pudru2
jajkaszczypta
soli1
cytryna ekologiczna450 g
jabłek150 g
marmolady morelowejforma do ciasta kruchego 24cmSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPołączyć w misce lub mikserze
mąkę ze szczyptą
soli i zimnym
masłem pokrojonym w kosteczki aż do uzyskania piaskowej konsystencji. Dodać otartą
skórkę z cytryny ekologicznej,
cukier puder i
jajka.Wygnieść szybko ciasto, włożyć do celofanowego woreczka lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki
jabłka, pokroić na plasterki i zalać
sokiem wyciśniętym z uprzednio otartej
cytryny ekologicznej.
Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu
jabłek oraz
doda im niepowtarzalnego aromatu. Po upływie godziny wyjąć ugniecione ciasto z lodówki i rozwałkować wałkiem
miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. ( w ten sposób nie pobrudzimy ani blatu kuchennego ani wałka ) Włożyć rozwałkowane ciasto do formy wraz z papierem do pieczenia . Papier górny zdjąć, dolny zostawić ( dzięki niemu nie trzeba smarować juz foremki ) Usunąć nożem nadmiar ciasta .Posmarować częścią
marmolady rozwałkowane ciasto i układać na nim plasterki
jabłek. Posmarować
jabłka pozostał ą
marmolad ą i ozdobić górę tarty pozostałymi resztkami ciasta. Zwil ż yc górę ciasta odrobiną
mleka lub
żółtka, aby podczas pieczenia nabrało pięknego złocistego koloru. Włożyć do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Po ostudzeniu tarte
jabłkow ą posypać
cukrem pudrem.SMACZNEGO :)