Wykonanie

Składniki80 dag
mąki10 dag
masła50 g świeżych
drożdży (odpowiada to 14 g suchych
drożdży)2
jaja150 g
cukru1
cukier z
waniliąszczypta
soliolej do posmarowania blachy70 dag
borówki amerykańskiejkruszonka:10 dag
cukru10 dag
mąki10 dag
masłaCzas przygotowania: 15 min plus 30-40 min wyrośnięcie ciasta plus 40 min pieczenieWyszłam dziś do ogrodu, patrzę na krzak
borówki amerykańskiej i myślę sobie, że szkoda
owoców. A że w lodówce leżały jeszcze
drożdże, to powstał placek.
Matko kochana, jaki jest aromatyczny :D
Drożdże rozcieram z łyżką
cukru, dodaję kilka łyżek
mąki i
mleko. Odstawiam na około 10 minut, aby
drożdże zaczęły pracować.Po tym czasie wsypuję do miski
mąkę, wlewam zaczyn, pozostałe
mleko,
żółtka (
białka nie będą potrzebne). Dodaję
cukier,
cukier z
wanilią, szczyptę
soli i
masło. Porządnie zagniatam ciasto, aby wbić w nie jak najwięcej powietrza. Następnie przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam na około 30-40 minut do wyrośnięcia.Smaruję blachę
olejem, a piekarnik nastawiam na 180 st. C.Przekładam ciasto na blachę i rozciągam je w miarę równo palcami. Wysypuję warstwę
owoców. Teraz czas na kruszonkę – prosta zasada: ile
mąki, tyle
cukru i
masła. Mieszam szybko składniki, posypuję placek i wstawiam go do piekarnika na około 35-40 minut. Smacznego!


Podobne przepisy

Ciasto z
borówką amerykańską
Bułeczki maślane z
rodzynkami
Razowy chleb ze
słonecznikiem
Sernik z
borówką amerykańską i
poziomkami
Ciasto
jogurtowe z
brzoskwiniami