ßßß
Składniki80 dag mąki10 dag masła50 g świeżych drożdży (odpowiada to 14 g suchych drożdży)2 jaja150 g cukru1 cukier z waniliąszczypta soliolej do posmarowania blachy70 dag borówki amerykańskiejkruszonka:10 dag cukru10 dag mąki10 dag masłaCzas przygotowania: 15 min plus 30-40 min wyrośnięcie ciasta plus 40 min pieczenieWyszłam dziś do ogrodu, patrzę na krzak borówki amerykańskiej i myślę sobie, że szkoda owoców. A że w lodówce leżały jeszcze drożdże, to powstał placek. Matko kochana, jaki jest aromatyczny :DDrożdże rozcieram z łyżką cukru, dodaję kilka łyżek mąki i mleko. Odstawiam na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.Po tym czasie wsypuję do miski mąkę, wlewam zaczyn, pozostałe mleko, żółtka (białka nie będą potrzebne). Dodaję cukier, cukier z wanilią, szczyptę soli i masło. Porządnie zagniatam ciasto, aby wbić w nie jak najwięcej powietrza. Następnie przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam na około 30-40 minut do wyrośnięcia.Smaruję blachę olejem, a piekarnik nastawiam na 180 st. C.Przekładam ciasto na blachę i rozciągam je w miarę równo palcami. Wysypuję warstwę owoców. Teraz czas na kruszonkę – prosta zasada: ile mąki, tyle cukru i masła. Mieszam szybko składniki, posypuję placek i wstawiam go do piekarnika na około 35-40 minut. Smacznego!
Podobne przepisy
Ciasto z borówką amerykańską
Bułeczki maślane z rodzynkami
Razowy chleb ze słonecznikiem
Sernik z borówką amerykańską i poziomkami
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami