ßßß
Składniki4 papryki (kolorystyka dowolna)10 dag pieczarek6 jajekkilka plasterków boczku wędzonego niegotowanegosólpieprzolej4 pomidorykilka liści sałatykilka lisków bazyliisólpieprzolej lub oliwa z oliwekCzas przygotowania: 5 min plus 10-15 min smażeniaMiało być danie z piekarnika. Ale za sprawą buntu tego ostatniego wyszło danie z patelni.Myję paprykę, odcinam górną część i czyszczę z nasion. Na spód papryki daję plasterek boczku i wlewam jajka wymieszane z pieczarkami, osolone i opieprzone. I teraz tak – jeśli to idzie nie do piekarnika, ale na patelnię, warto wcześniej paprykę nieco przygrilować.Podlewam całość olejem i wodą, przykrywam i czekam, aż jajka się zetną. Same jajka ścinają się dość syzbko. Jeśli są też pieczarki, trzeba odrobiny cierpliwości.Danie sobie dochodzi. W tym czasie obieram pomidory i kroję je na kostkę, rwę sałatę (pamiętajcie, że liście sałaty zawsze rwiemy, nigdy nie kroimy – po pokrojeniu lubią sczernieć), siekam bazylię. Wrzucam wszystko da salaterek, dodaję odrobinę oleju lub oliwy, soli i pieprzu do smaku.Papryka powinna być gotowa, więc wykładam ją na talerz i zabieram się za konsumpcję. Smacznego!
Podobne przepisySalsa paprykowa ze smażoną cukiniąPenne z sosem mięsnym
Grillowo – szaszłyki
Sałatka z wędzonym kurczakiemKurczak z tagliatelle na szybko