Wykonanie
Składnikisos
szpinakowo-
mięsny:40 dag
makaronu lasagne50 dag
mrożonego szpinaku50 dag
mięsa1 duża
cebula30 dag
fety15 dag
mozzarelli3 ząbki
czosnku3 łyżeczki suszonej
bazylii2 łyżki
oliwysólpieprzsos beszamelowy:2 łyżki
masła0,5 l
mleka2 łyżki
mąki0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowejsólpieprzCzas przygotowania: 30 min + 45 min pieczenieDzisiaj miało być po włosku, czyli pasta z sosem. Okazało się jednak, że w lodówce mam taki kawał
świni za przeproszeniem, że muszę zrobić z niego chociaż dwa dania. Szybka gonitwa myśli i skoro włoskie jedzenie, to poszłam tym tropem dalej. Stąd lasagne.Zaczynam od przygotowania sosu z
mięsa i
szpinaku.
Mięso mielę na drobnym sitku, ciekam
cebulę. Wlewam na patelnie
oliwę i szklę
cebulę. Następnie
czosnek przeciskam przez praskę i dorzucam do
cebuli. Smażę razem jakieś pół minuty. Dodaję zmielone
mięso i rozdrabniam je podczas smażenia, żeby nie zrobiły się pulpety, zamiast sosu.Kiedy
mięso jest podsmażone, wrzucam
szpinak. Raz na jakiś czas mieszam,
szpinak powinien szybko się rozmrozić. Zostawiam wszystko na ogniu, żeby nieco odparować
wodę, a w międzyczasie doprawiam całość
solą (nie
daję jej dużo, ponieważ jeszcze będzie
feta, która z natury jest słona),
bazylią i
pieprzem.Po odparowaniu
wody, zestawiam patelnię z kuchenki, kruszę
fetę i dodaję do sosu. Całość mieszam, żeby uzyskać w miarę jednolitą konsystencjęPierwszy
sos jest gotowy. Teraz beszamel.Rozgrzewam
masło i dodaję do niego
mąkę. Podsmażam odrobinę, po czym wlewam
mleko i cały czas mieszając, dodaję
gałkę muszkatołową (jest bardzo aromatyczna, więc jeśli nie jesteście przekonani do niej,
dajcie mniej niż ja – powiedzmy szczyptę),
sól i
pieprz. Kiedy
mleko zacznie się gotować, wyłączam palnik i jeszcze odrobinę mieszam. Sos powinien nieco zgęstnieć. Zestawiam go z kuchenki.Włączam piekarnik na 180 st. C.
Pora ułożyć lasagne. W naczyniu żaroodpornym kładę warstwę
makaronu. Polewam go
sosem beszamelowym, kładę warstwę sosu
szpinakowo-
mięsnego. Powtarzam warstwy jeszcze dwa
razy. Na wierzchu kładę warstwę
makaronu, polewam go
sosem beszamelowym i posypuję
mozzarellą. Piekarnik nagrzany, więc wkładam naczynie (nie przykrywam) i piekę lasagne 45 minut. Smacznego!
Podobne przepisy
Lasagne bolognese
Makaron z
kabaczkiem i
suszonymi pomidoramiNa zielono – pestoPenne z sosem mięsnymPenne ze
szpinakiem