ßßß
Składnikisos szpinakowo-mięsny:40 dag makaronu lasagne50 dag mrożonego szpinaku50 dag mięsa1 duża cebula30 dag fety15 dag mozzarelli3 ząbki czosnku3 łyżeczki suszonej bazylii2 łyżki oliwysólpieprzsos beszamelowy:2 łyżki masła0,5 l mleka2 łyżki mąki0,5 łyżeczki gałki muszkatołowejsólpieprzCzas przygotowania: 30 min + 45 min pieczenieDzisiaj miało być po włosku, czyli pasta z sosem. Okazało się jednak, że w lodówce mam taki kawał świni za przeproszeniem, że muszę zrobić z niego chociaż dwa dania. Szybka gonitwa myśli i skoro włoskie jedzenie, to poszłam tym tropem dalej. Stąd lasagne.Zaczynam od przygotowania sosu z mięsa i szpinaku. Mięso mielę na drobnym sitku, ciekam cebulę. Wlewam na patelnie oliwę i szklę cebulę. Następnie czosnek przeciskam przez praskę i dorzucam do cebuli. Smażę razem jakieś pół minuty. Dodaję zmielone mięso i rozdrabniam je podczas smażenia, żeby nie zrobiły się pulpety, zamiast sosu.Kiedy mięso jest podsmażone, wrzucam szpinak. Raz na jakiś czas mieszam, szpinak powinien szybko się rozmrozić. Zostawiam wszystko na ogniu, żeby nieco odparować wodę, a w międzyczasie doprawiam całość solą (nie daję jej dużo, ponieważ jeszcze będzie feta, która z natury jest słona), bazylią i pieprzem.Po odparowaniu wody, zestawiam patelnię z kuchenki, kruszę fetę i dodaję do sosu. Całość mieszam, żeby uzyskać w miarę jednolitą konsystencjęPierwszy sos jest gotowy. Teraz beszamel.Rozgrzewam masło i dodaję do niego mąkę. Podsmażam odrobinę, po czym wlewam mleko i cały czas mieszając, dodaję gałkę muszkatołową (jest bardzo aromatyczna, więc jeśli nie jesteście przekonani do niej, dajcie mniej niż ja – powiedzmy szczyptę), sól i pieprz. Kiedy mleko zacznie się gotować, wyłączam palnik i jeszcze odrobinę mieszam. Sos powinien nieco zgęstnieć. Zestawiam go z kuchenki.Włączam piekarnik na 180 st. C.Pora ułożyć lasagne. W naczyniu żaroodpornym kładę warstwę makaronu. Polewam go sosem beszamelowym, kładę warstwę sosu szpinakowo-mięsnego. Powtarzam warstwy jeszcze dwa razy. Na wierzchu kładę warstwę makaronu, polewam go sosem beszamelowym i posypuję mozzarellą. Piekarnik nagrzany, więc wkładam naczynie (nie przykrywam) i piekę lasagne 45 minut. Smacznego!
Podobne przepisy
Lasagne bolognese
Makaron z kabaczkiem i suszonymi pomidorami
Na zielono – pestoPenne z sosem mięsnymPenne ze szpinakiem