ßßß Cookit - przepis na Lasagne ze szpinakiem i mięsem

Lasagne ze szpinakiem i mięsem

nazwa

Wykonanie

Składniki
sos szpinakowo-mięsny:
40 dag makaronu lasagne
50 dag mrożonego szpinaku
50 dag mięsa
1 duża cebula
30 dag fety
15 dag mozzarelli
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
0,5 l mleka
2 łyżki mąki
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Czas przygotowania: 30 min + 45 min pieczenie
Dzisiaj miało być po włosku, czyli pasta z sosem. Okazało się jednak, że w lodówce mam taki kawał świni za przeproszeniem, że muszę zrobić z niego chociaż dwa dania. Szybka gonitwa myśli i skoro włoskie jedzenie, to poszłam tym tropem dalej. Stąd lasagne.
Zaczynam od przygotowania sosu z mięsa i szpinaku. Mięso mielę na drobnym sitku, ciekam cebulę. Wlewam na patelnie oliwę i szklę cebulę. Następnie czosnek przeciskam przez praskę i dorzucam do cebuli. Smażę razem jakieś pół minuty. Dodaję zmielone mięso i rozdrabniam je podczas smażenia, żeby nie zrobiły się pulpety, zamiast sosu.
Kiedy mięso jest podsmażone, wrzucam szpinak. Raz na jakiś czas mieszam, szpinak powinien szybko się rozmrozić. Zostawiam wszystko na ogniu, żeby nieco odparować wodę, a w międzyczasie doprawiam całość solą (nie daję jej dużo, ponieważ jeszcze będzie feta, która z natury jest słona), bazylią i pieprzem.
Po odparowaniu wody, zestawiam patelnię z kuchenki, kruszę fetę i dodaję do sosu. Całość mieszam, żeby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję
Pierwszy sos jest gotowy. Teraz beszamel.
Rozgrzewam masło i dodaję do niego mąkę. Podsmażam odrobinę, po czym wlewam mleko i cały czas mieszając, dodaję gałkę muszkatołową (jest bardzo aromatyczna, więc jeśli nie jesteście przekonani do niej, dajcie mniej niż ja – powiedzmy szczyptę), sól i pieprz. Kiedy mleko zacznie się gotować, wyłączam palnik i jeszcze odrobinę mieszam. Sos powinien nieco zgęstnieć. Zestawiam go z kuchenki.
Włączam piekarnik na 180 st. C.
Pora ułożyć lasagne. W naczyniu żaroodpornym kładę warstwę makaronu. Polewam go sosem beszamelowym, kładę warstwę sosu szpinakowo-mięsnego. Powtarzam warstwy jeszcze dwa razy. Na wierzchu kładę warstwę makaronu, polewam go sosem beszamelowym i posypuję mozzarellą. Piekarnik nagrzany, więc wkładam naczynie (nie przykrywam) i piekę lasagne 45 minut. Smacznego!
Podobne przepisy
Lasagne bolognese
Makaron z kabaczkiem i suszonymi pomidorami
Na zielono – pesto
Penne z sosem mięsnym
Penne ze szpinakiem
Źródło:http://www.gryzz.pl/lasagne-ze-szpinakiem-i-miesem