ßßß Cookit - przepis na Gryzz, czyli zapraszam do stołu

Gryzz, czyli zapraszam do stołu

nazwa

Wykonanie

Kotlet de volaille
Składniki
mięso (u mnie schab)
masło
sól
pieprz
jaja
mąka krupczatka
bułka tarta
olej do smażenia
Czas przygotowania: 30 min
Przepis na: Kotlet de volaille
Zimno i wieje od samego rana, więc na zewnątrz nie ma się co pchać. Za to można chwilę więcej spędzić w kuchni.
Robota prosta, a efekt całkiem, całkiem. Dzisiaj wybrałam schab przechodzący w karkówkę. Kroję masło na kwałki – tyle kawałków, ile jest kotletów, po czym wrzucam je do zamrażalnika, żeby zrobiła się z niego kość. Kotlety rozbijam cieniutko i układam na nich kawałki zmrożonego masła.
Doprawiam pieprzem i solą – wskazane byłoby jeszcze dodać pietruszkę lub czosnek, ale akurat mi zabrakło. I zabieram się za zwijanie. Najpierw po bokach, żeby masło nie wypłynęło podczas smażenia. A następnie roluję wzdłuż.
Tak zwinięty kotlet obtaczam w mące krupczatce, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Pozostaje już tylko smażyć kotlety na złoto. O proszę, słońce przyświeciło akurat, jak utknęłam w kuchni ;)
No i bierzemy się za jedzenie. Smacznego!
Podobne przepisy
Zawijas z jarmużem
Naleśniki z mięsem
Pierogi z mięsem i kapustą
Schab duszony z pietruszką
Rozmarynowy schab z jabłkami
Źródło:http://www.gryzz.pl/kotlet-de-volaille