Wykonanie
Kotlet de volaille
Składniki
mięso (u mnie
schab)
masłosólpieprzjajamąka krupczatka
bułka tartaolej do smażeniaCzas przygotowania: 30 minPrzepis na: Kotlet de volailleZimno i wieje od samego rana, więc na zewnątrz nie ma się co pchać. Za to można chwilę więcej spędzić w kuchni.Robota prosta, a efekt całkiem, całkiem. Dzisiaj wybrałam
schab przechodzący w
karkówkę. Kroję
masło na kwałki – tyle kawałków, ile jest kotletów, po czym wrzucam je do zamrażalnika, żeby zrobiła się z niego kość. Kotlety rozbijam cieniutko i układam na nich kawałki zmrożonego
masła.
Doprawiam
pieprzem i
solą – wskazane byłoby jeszcze dodać
pietruszkę lub
czosnek, ale akurat mi zabrakło. I zabieram się za zwijanie. Najpierw po bokach, żeby
masło nie wypłynęło podczas smażenia. A następnie roluję wzdłuż.
Tak zwinięty kotlet obtaczam w
mące krupczatce, roztrzepanym
jajku i
bułce tartej.
Pozostaje już tylko smażyć kotlety na złoto. O proszę, słońce przyświeciło akurat, jak utknęłam w kuchni ;)
No i bierzemy się za jedzenie. Smacznego!
Podobne przepisy
Zawijas z
jarmużemNaleśniki z
mięsemPierogi z
mięsem i
kapustąSchab duszony z
pietruszkąRozmarynowy schab z
jabłkami