ßßß
Składnikimięso (u mnie schab)masłosólpieprzjajamąka krupczatkabułka tartaolej do smażeniaCzas przygotowania: 30 minPrzepis na: Kotlet de volailleZimno i wieje od samego rana, więc na zewnątrz nie ma się co pchać. Za to można chwilę więcej spędzić w kuchni.Robota prosta, a efekt całkiem, całkiem. Dzisiaj wybrałam schab przechodzący w karkówkę. Kroję masło na kwałki – tyle kawałków, ile jest kotletów, po czym wrzucam je do zamrażalnika, żeby zrobiła się z niego kość. Kotlety rozbijam cieniutko i układam na nich kawałki zmrożonego masła.
Doprawiam pieprzem i solą – wskazane byłoby jeszcze dodać pietruszkę lub czosnek, ale akurat mi zabrakło. I zabieram się za zwijanie. Najpierw po bokach, żeby masło nie wypłynęło podczas smażenia. A następnie roluję wzdłuż.

Tak zwinięty kotlet obtaczam w mące krupczatce, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Pozostaje już tylko smażyć kotlety na złoto. O proszę, słońce przyświeciło akurat, jak utknęłam w kuchni ;)
No i bierzemy się za jedzenie. Smacznego!
Podobne przepisy
Zawijas z jarmużem
Naleśniki z mięsem
Pierogi z mięsem i kapustąSchab duszony z pietruszką
Rozmarynowy schab z jabłkami